____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

piątek, 19 grudnia 2014

M&P Sangiovese Toscana 2013 IGT Caparzo

Szczep „chiantodajny” w nieco innej postaci
           

            Mówisz Sangiovese, myślisz Toskania, a chwilę potem: Chianti, Brunello di Montalcino lub Nobile di Montepulciano. Tak to już jest. Rzadko które toskańskie wino ma szansę konkurować z tymi wymienionymi powyżej. I nie szkodzi, że takie Rosso di Montepulciano, Morellinodi Scansano czy też Rosso di Montalcino może być wyborne, a na dodatek wina te robi się z tego samego szczepu, co najbardziej znana trójka. Nie wspominając już o supertoskanach, bo to jeszcze inna historia.
            Sangiovese to niewątpliwie król Toskanii. Jest to jeden z najbardziej znanych włoskich szczepów, daje wina owocowe (przewaga wiśni), z dosyć wysoką kwasowością. Zazwyczaj są one żywe, a czasami nawet agresywne. W samym regionie wyróżnia się dwie duże rodziny należące do tego szczepu: pierwsza z nich nazywana jest il Sangiovese Grosso (znane też pod nazwami Brunello oraz Prugnolo Gentile); druga z nich to il Sangiovese Piccolo. Wina produkowane z tej odmiany lubują się w daniach z dziczyzny (wszak Toskania dziczyzną stoi).


            Wino, które przyszło mi oceniać to Sangiovese Toscana 2013 IGT od Caparzo. Po nalaniu do kieliszka prezentuje ono intensywnie rubinową, lśniącą barwę z rdzawą obwódką przy brzegach. Na ściankach gęsto ścielą się długie i cieniutkie łzy. W nosie czuć mocny aromat jeżynowo-wiśniowy. Jest też odrobina niedojrzałej śliwki. Wszystko lekko przytłumione dymem fajkowym. W ustach przede wszystkim jednak wiśnia – dojrzała, duża, mięsista. Dopiero na finiszu czuć nieco kakao. Kwasowość zaskakująco niska, jak na wino wyprodukowane w 100% z Sangiovese. Taniny są obecne, dają o sobie znać przez cały czas, ale są przy tym bardzo dobrze wtopione w całość - nie odstają, a uzupełniają. Długi i elegancki finisz. Dobre wino do niedzielnego obiadu, gulasz z dzika z leśnymi grzybami bardzo się cieszył z takiego towarzystwa. Dobra alternatywa dla wspomnianych na początku toskańskich klasyków, polecam.

Nazwa: Sangiovese Toscana 2013 IGT
Producent: Caparzo
Miejsce zakupu: wino dostępne w salonach M&P
Cena: 44zł
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Ocena:  




Wino do degustacji otrzymałem od importera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz