____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

czwartek, 11 grudnia 2014

Lidl Morellino di Scansano Casato dei Medici Riccardi 2011 D. O. C. G.

Przyjemne toskańskie wino z Lidla

 

Ta butelka leży w mojej piwnicy od czasu ostatniej włoskiej oferty w Lidlu (czyli od kilku miesięcy). Rzeczony dyskont wciska nam już kolejną gamę win francuskich, a italskie trunki zostały gdzieś w niepamięci. Biedronka też raczej biednie w tej kwestii, zaszyła się w swoim portugalskim mateczniku dorzucając doń co jakiś czas hiszpańskie etykiety. Co robić, trzeba jechać na tym, co się ma w zapasach. Morellino di Scansano w czasie, gdy pojawiła się oferta zyskało wiele pozytywnych ocen. Pisałem o Chianti Montalbano od tego samego producenta – smakowało, smakowało…


Morellino di Scansano to apelacja, której stosowanie dopuszczalne jest przede wszystkim w prowincji Grosseto (a więc południowy kraniec Toskanii). Od 1978 roku wino miało prawo posługiwać się oznakowaniem D. O. C., a aktualne „G” zostało dodane w 2006 roku. Na Morellino powinno składać się minimum 85% szczepu Sangiovese (czyli odmiana typowo toskańska, odpowiedzialna za takie wina jak Chianti, Brunello di Montalcino czy Nobile di Montepulciano).
 Testowane wino ma lśniącą, klarowną, średnio nasyconą czerwoną barwę. Łzy na ściankach kieliszka cieniutkie. Nos uderza dojrzałą wiśnią i fiołkiem gdzieś w tle. Czuć również nieco alkoholu, ale nie jest to aromat na tyle mocny, by zaburzał bukiet. W ustach bordowa wiśnia, zaskakująco mało kwaśna. Jest i odrobina jeżyny. Owocom towarzyszą tu mokre drewno oraz niezbyt intensywne, ale dające się wyczuć kakao na finiszu. Ogólnie rzecz ujmując wino jest przyjemne, ma dosyć dużo owocu (chociaż według mnie nie jest on dostatecznie mocno skondensowany), jest i coś od beczki. Brakuje mi tu zdecydowanie tanin i większej intensywności. Po to Morellino można sięgnąć, gdy na obiad szykujemy makaron z sosem lub w piekarniku „dochodzi” pizza. Cięższym sosom i wyrazistym mięsom Toskańczyk od Medyceuszy nie podoła. Jeśli wróci do Lidla – warto spróbować.

Nazwa: Morellino di Scansano 2011 D. O. C. G.
Producent: Casato dei Medici Riccardi
Miejsce zakupu: Lidl
Cena: 22zł
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Ocena: 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz