Oryginalny
przepis na tradycyjny włoski deser
O deserach piszę raczej rzadko, ale tym razem będzie
inaczej. Tiramisù dosłownie znaczy
„unieś mnie” i właśnie tak puszyste i lekkie powinno być idealne tiramisù.
Zabierzmy się więc do przygotowania tradycyjnego deseru z regionu Veneto.
Składniki
dla 8 osób:
·
6 średnich jajek
·
120g cukru
·
500g mascarpone
·
400g biszkoptów
(savoiardi)
·
Kakao naturalne
·
500ml mocnej kawy
·
Szczypta soli
Zaczynamy od zaparzenia pół litra mocnej kawy (można użyć
rozpuszczalnej, można mielonej). Kawę należy wystudzić. W między czasie
zabieramy się za przygotowanie kremu. Jajka należy sparzyć wrzątkiem zanim ich
użyjemy. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy te pierwsze z połową
cukru na gładką masę. Do białek należy dodać szczyptę soli oraz resztę cukru,
należy je ubić na gęstą pianę.
Teraz następuje najważniejszy moment – połączenie
żółtkowej masy, piany z białek oraz serka mascarpone. Do żółtek należy dodawać
stopniowo pianę. Musimy pamiętać o w miarę możliwości delikatnym mieszaniu, by
piana nie opadła. Następnie dodajemy do masy mascarpone, również stopniowo.
Na dnie naczynia/formy układamy pierwszą warstwę
biszkoptów namoczonych w kawie. Następnie na wierzch wylewamy połowę masy.
Całość posypujemy obficie kakao przy użyciu sitka. Następuje kolejna warstwa
biszkoptów z kawą oraz znów krem. Na samym wierzchu kakao, które może zostać
zastąpione startą czekoladą. Tiramisù musi pozostać na minimum 2 godziny w
lodówce, ale najlepsze jest po co najmniej dobie.
mój ulubiony deser... pycha !! :)
OdpowiedzUsuńDo niedawna robiłem go aż naderczęsto ;) Nie można odmówić mu walorów smakowych.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Wyczekiwałam :)
OdpowiedzUsuń