____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tiramisù

Oryginalny przepis na tradycyjny włoski deser


O deserach piszę raczej rzadko, ale tym razem będzie inaczej. Tiramisù dosłownie znaczy „unieś mnie” i właśnie tak puszyste i lekkie powinno być idealne tiramisù. Zabierzmy się więc do przygotowania tradycyjnego deseru z regionu Veneto.

Składniki dla 8 osób:
·         6 średnich jajek
·         120g cukru
·         500g mascarpone
·         400g biszkoptów (savoiardi)
·         Kakao naturalne
·         500ml mocnej kawy
·         Szczypta soli

Zaczynamy od zaparzenia pół litra mocnej kawy (można użyć rozpuszczalnej, można mielonej). Kawę należy wystudzić. W między czasie zabieramy się za przygotowanie kremu. Jajka należy sparzyć wrzątkiem zanim ich użyjemy. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy te pierwsze z połową cukru na gładką masę. Do białek należy dodać szczyptę soli oraz resztę cukru, należy je ubić na gęstą pianę.
Teraz następuje najważniejszy moment – połączenie żółtkowej masy, piany z białek oraz serka mascarpone. Do żółtek należy dodawać stopniowo pianę. Musimy pamiętać o w miarę możliwości delikatnym mieszaniu, by piana nie opadła. Następnie dodajemy do masy mascarpone, również stopniowo.
Na dnie naczynia/formy układamy pierwszą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Następnie na wierzch wylewamy połowę masy. Całość posypujemy obficie kakao przy użyciu sitka. Następuje kolejna warstwa biszkoptów z kawą oraz znów krem. Na samym wierzchu kakao, które może zostać zastąpione startą czekoladą. Tiramisù musi pozostać na minimum 2 godziny w lodówce, ale najlepsze jest po co najmniej dobie. 


3 komentarze:

  1. mój ulubiony deser... pycha !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do niedawna robiłem go aż naderczęsto ;) Nie można odmówić mu walorów smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis! Wyczekiwałam :)

    OdpowiedzUsuń