Vino
Nobile di Montepulciano i nie tylko
Dojrzewające Vin Santo w piwnicach Ercolani. |
W Montepulciano i okolicach, jak
można się domyślać, znajdziemy całe mnóstwo producentów oferujących szlachetny
trunek. W niezliczonej liczbie nazwisk, nazw firm i innych można się pogubić.
Jak znaleźć tę jedyną, dobrą winnicę? Jak trafić do sklepu, gdzie Nobile będzie
nobile (pl. szlachetne) i nie
zapłacimy zań fortuny? Można szukać samemu, jeśli ma się czas i pieniądze,
można też skorzystać z mojej „miejscówki”. Punkty sprzedaży winnicy Ercolaniznajdują się w kilku miejscach, wszystkie są równie piękne, równie klimatyczne
i… dobrze zaopatrzone. Jedno z nich jest jednak bardziej dostępnie i, według
mnie, ciekawsze – Città Sotterranea (Podziemne Miasto) w samym centrum
Montepulciano.
"Nie trzeba wydawać dużo, aby pić dobrze" - to hasło stało się moim motto. |
Pierwsze wina opatrzone nazwiskiem
Ercolani produkowane były już w latach ’40 XX wieku, jednak oficjalnie Azienda
Agricola Ercolani narodziła się w 1988r. W 1960 roku natomiast powstał pierwszy
lokal nastawiony na produkcję, sprzedaż i promocję lokalnego specjału, czyli
Nobile di Montepulciano. Miejsce to nosiło nazwę la Porta di Bacco (Drzwi
Bachusa, nomen omen). W przeciągu półwiecza firma rozwinęła się, zakupiono nowe
parcele, tak, że dziś Ercolani posiada 150 hektarów winnic, ogrodów oliwnych,
pól truflowych oraz innych upraw. Do producenta należy również pięć ważnych
punktów sprzedaży: wspomniana już Città Sotterranea, le Cantine Medicee
(Piwnice Medyceuszy), le Cantine Tombesi, la bottega di Pienza oraz miejsce,
gdzie produkowane są wina. Na przestrzeni lat poszerzyła się również oferta
Ercolani. W piwnicach winnicy dojrzewają nie tylko szlachetne wina. Znajdziemy
tam również wysokiej klasy oliwy z oliwek (oczywiście Extra Vergine), szynki,
sery (w tym przeróżne typy pecorino), miody i dżemy oraz… trufle.
Plan podziemnego miasta Ercolani w Montepulciano. |
Będąc w Montepulciano nie mogłem
ominąć miejsca, które można by określić mianem małego raju na ziemi. Wszedłem
do podziemnego miasta, by spróbować specjałów Ercolani. Poniżej zamieszczam
kilka krótkich recenzji win, które degustowałem, a na które z pewnością warto
zwrócić uwagę będąc tam.
Dwa bardzo dobre wina z oferty winnicy. |
Vino Nobile di Montepulciano D. O. C. G. Riserva 2008 – wyprodukowane z Prugnolo Gentile i Canaiolo Nero
ciężkie i głębokie wino charakteryzuje się ciemnofioletowym, niemalże
granatowym i aksamitnym kolorem. Ma mocny kręgosłup i dużo ciała. Potężna dawka
beczki i dżemów owocowych. Na pierwszym planie powidła śliwkowe, wędzona śliwa,
jeżyny i czarna porzeczka. Bohaterowie drugoplanowi to lukrecja, wanilia i
skóra. Statyści w postaci żurawiny i tytoniu. Od śródsmaku do bardzo długiego
finiszu ciągną się taniny, eleganckie, ale też nieco agresywne. Warto dotleniać
to wino przez 2-3 godziny przed spożyciem. Cena 18 euro może odstraszać, ale
jestem przekonany, że ta Riserva jest warta każdego eurocenta. Wino do picia natychmiast.
Vino Nobile di Montepulciano D. O. C. G. Apostoli 2009 – o ile Riserva wydawała mi się krzepkim starcem, o tyle
Apostoli z 2009 to czterdziestolatek w pełni sił życiowych. Nieco mniej ciała,
nieco więcej agresji w postaci szorstkich tanin i wyższej kwasowości. Po 5
godzinach od otwarcia łagodnieje. Wino po otrzymaniu odpowiedniej porcji tlenu
staje się spokojniejsze, bardziej ułożone. Może poleżeć 3-4 lata. Za 13 euro
otrzymujemy świetne wino z dużym potencjałem do starzenia.
Rosso di Montepulciano D. O. C. – nieco gorsze i nieco tańsze wino od dwóch
poprzedników. Kolor intensywnie rubinowy, połyskliwy. W bukiecie kwaśna wiśnia,
czerwone i czarne porzeczki. Dużo kwasowości i jeszcze więcej tanin – męskie i
agresywne wino, które potrzebuje czasu by się otworzyć i ułożyć. Za 9 euro
trochę to wszystko według mnie słabe, wolę dorzucić 4 euro i kupić Nobile
Apostoli.
Chiarello delle Crete I. G. T. – wyprodukowane z dwóch szczepów (Trebbiano oraz
Malvasia) białe, wytrawne wino. Łączy w sobie cechy charakterystyczne obydwu
szczepów. Cytrusowe aromaty Trebbiano łączą się ze słodkimi, kwiatowymi nutami
Malvasii. W bukiecie wybija się na pierwszy plan kwiat lipy i miód
wielokwiatowy. Pomimo, że Chiarello jest winem wytrawnym, to wydaje się być co
najmniej półwytrawnym. Myślę, że świetnie uzupełni smaku ryb słodko i
słonowodnych. Cena 6 euro.
Pinot Grigio –
nieco cięższe od Chiarello białe wino charakteryzujące się pikantnym finiszem.
Bardziej owocowe, mniej kwiatowe od poprzednika. W smaku wyczuwalna również
szorstka mineralność. Cena 10 Euro.
Wejście do podziemnego miasta Ercolani. |
Dojrzewające Nobile di Montepulciano... |
...jeszcze jedno Nobile... |
... i tu Nobile. |
Wygląda na świetne miejsce, strasznie żałuję, że nie wiedziałam o nim przed wyjazdem do Toskanii, na pewno bym je odwiedziła:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis! Rzeczywiście warto spróbować win z winiarni Ercolani będąc w Montepulciano. Polecam też wspomnianą Cantine Medicee - leży trochę na uboczu od głównego nurtu turystycznego, a i w okolicy można znaleźć parking.
OdpowiedzUsuńCo do win, to wspomniałbym jeszcze intrygujące słodkie Vin santo di Montepulciano Riserva 2004 - naprawdę pięknie zrobione wino, które na długo zapada w pamięć. Tu też cena nie jest niska, ale wino również "warte jest każdego eurocenta".
Przejeżdżałem obok Cantine Medicee, ale będąc już w posiadaniu kilku butelek się nie zatrzymałem. Chętnie jednak tam wrócę ;) Vin Santo od Ercolani próbowałem w zeszłym roku i też mi smakowało.
OdpowiedzUsuń