Ojczyzna
wina Nobile di Montepulciano
Montepulciano to mała, licząca niewiele ponad 14 tysięcy
mieszkańców miejscowość w południowo-wschodniej części Toskanii, w prowincji
Siena. XIV-wieczne miasteczko położone
jest na wysokości ponad 600 m n. p. m., pomiędzy Valdichiana i Val d’Orcia.
Prawdą jest jednak, że pierwsze wzmianki o Montepulciano sięgają aż IV w. p. n.
e. i starożytnego ludu – Etrusków. Szczerze mówiąc mało wiemy o mieszkańcach
antycznej Etrurii, pewne jest, że żyli oni na tych terenach zanim zostali
podbici przez Imperium Rzymskie. Pewne jest też to, że ich kultura była na
wysokim poziomie, a wiele z ich zwyczajów przejęli później mieszkańcy Rzymu.
Liczne ślady obecności Etrusków
znajdujemy dziś w rozsianych po całej Toskanii, a zwłaszcza po prowincji Siena
muzeach. Mało tego, wiele śladów legendarnego ludu możemy zauważyć spacerując
po ulicach toskańskich miasteczek. I tak na przykład w samym Montepulciano, na
murach kamienic, obok inskrypcji w języku łacińskim znajdujemy te w języku
Etrusków.
Montepulciano to jednak nie tylko wielowiekowa
historia i toskański spokój. Miasteczko to może też pochwalić się dziełami
sztuki i architektury, jak na przykład Duomo di Montepulciano. Wybudowana w
przeciągu stu lat (1586-1680) świątynia z zewnątrz nie zachwyca, ale wystarczy
wejść do środka, by odkryć piękno tego miejsca. Charakterystyczne dla
odrodzenia elementy przywołują na myśl antyk – harmonia, proporcja, spokój. Ogromne
kolumny zwieńczone równie dużymi łukami i idealna kopuła przypominają
imponujące budowle rzymskie. We wszystkim tym, jak pięść w oku, stoi ołtarz.
Tak, ołtarz. Zupełnie nie pasujący do reszty, namalowany przez Taddeo di
Bartolo tryptyk burzy harmonię tego miejsca. Dzieje się tak, ponieważ malarz
ten należał do Scuola Senese, której okres świetności przypadał na XIII i XV
wiek.
O architekturze tego miejsca można
by napisać pracę naukową, ale co by nie zanudzać czytelników mniej wyczulonych
na piękno sztuki, przejdźmy do innego ważnego punktu – Vino Nobile di
Montepulciano. Trunek ten należy do jednych z najstarszych na Półwyspie
Apenińskim. Pierwsze wzmianki o nim datowane są na VIII wiek. Składające się z
dwóch szczepów wino (Sangiovese, zwane też Prugnolo Gentile, oraz Canaiolo) od
wieków podbija serca znawców i nie tylko. To właśnie Nobile di Montepulciano
sprawiło, że do miasteczka co roku przybywają tłumy turystów w poszukiwaniu
prawdziwej Toskanii, świetnego jedzenia i przede wszystkim – wina.
By chronić miejscowe dobro i stać na
straży jakości mieszkańcy powołali 8 kwietnia 1998 roku specjalną organizację,
która zwie się Strada del Vino Nobile di Montepulciano. Stowarzyszenie to
prowadzi centra informacji, prowadzi wycieczki i zorganizowane zwiedzanie
różnych miejsc związanych z Vino Nobile di Montepulciano. Zajmuje się również
organizacją świąt i wydarzeń mających na celu promocję szlachetnego trunku.
Ponadto miejsca warte uwagi, charakteryzujące się wysoką jakością stają się
partnerami organizacji. Po tym krótkim wstępie mogę zdać relację z wizyty w sklepie jednego z producentów znakomitego wina z Montepulciano - Ercolani, ale to już w następnym wpisie.
Bajkowo! Toskania to raj na Ziemii :) Marzę o tym, by tam pojechać. Już na https://florencja.pl/ czytałam o Toskanii i ogólnie o Florencji, bo to mój główny cel wycieczki. Chcę odwiedzić rodzinę mamy, z którą nie mieliśmy długo kontaktu. Na pewno połączę to ze zwiedzaniem.
OdpowiedzUsuń