____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 2 listopada 2014

Tagliatelle ai funghi e prosciutto crudo

Domowy makaron z grzybami i surową szynką


            Skoro jesień, to sezon na grzybobranie. Skoro grzybobranie, to przepisy z grzybami. Były tortellini con funghi, a jeszcze wcześniej risotto ai gallinacci. Tym razem tagliatelle ai funghi e prosciutto crudo. Trzeba czerpać z tego, co daje las. Wiedzą o tym Polacy, wiedzą również i Włosi…


Składniki dla 4 osób:
·         300g tagliatelle
·         200g prawdziwków
·         100g szynki surowej (Prosciutto di Parma, San Daniele lub Speck)
·         2 ząbki czosnku
·         1 średnia cebula
·         Pęczek świeżej natki pietruszki
·         3 łyżki oliwy z oliwek
·         20g masła
·         3 łyżki śmietany 18%
·         Sól
·         Pieprz
·         Gałka muszkatołowa


Napisałem, że potrzebny jest makaron tagliatelle, ale równie dobrze sprawdzą się tutaj na przykład pappardelle, czy inny makaron w postaci wstążek (szerszych bądź węższych). Ja użyłem pasta fresca, która została mi po zrobieniu tortellini.


Zaczynamy od oczyszczenia grzybów. Nie myjemy ich pod wodą, a jedynie wycieramy suchym ręcznikiem kuchennym bądź pędzelkiem. Kroimy je następnie w talarki (nie jestem zwolennikiem siekania wszystkiego na drobną miazgę). Na patelni lub w garnku z nieprzywierającą powłoką rozpuszczamy masło i odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażamy posiekaną cebulę oraz rozmiażdżone ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby. Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż grzyby nie staną się miękkie. Następnie przekładamy cebulę z grzybami do miseczki, a w tym samym rondlu podsmażamy prosciutto. Przekładamy z powrotem zawartość miseczki, mieszamy dokładnie i dodajemy trzy łyżki śmietany 18% (można użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu). Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz drobno posiekaną natką pietruszki.



Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, oczywiście chcemy uzyskać pasta al dente. Odcedzamy nasze wstążki i wrzucamy do garnka z wcześniej przygotowanym sosem. Mieszamy i możemy przekładać na talerze. Danie należy udekorować siekaną pietruszką lub tartym Parmigiano Reggiano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz