____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

poniedziałek, 10 marca 2014

Pasta fresca con pesto e pomodori secchi

Domowy makaron z pesto i pomidorami suszonymi
   


       No to zaczynamy! Pierwszy post i zarazem pierwszy przepis na italianizzato.blogspot.com. Pasta fresca, czyli świeży makaron domowej roboty z pesto alla genovese i suszonymi pomidorami w oleju. Danie łatwe w przyrządzeniu, które nie wymaga dużo czasu (oczywiście jeśli makaron już mamy zrobiony).
   




Składniki na 1 porcję:
·         Pasta fresca (150-200g)
·         2-3 suszone pomidory
·         2 łyżeczki pesto alla genovese
·         Ząbek czosnku
·         2-3 łyżeczki tartego sera Grana Padano lub innego dojrzewającego
·         Pół łyżeczki soli
·         Oliwa z oliwek

Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy pokrojone pomidory suszone. Przez chwilę wszystko razem trzymamy na patelni, po czym dodajemy dwie łyżeczki pesto alla genovese.
W tym samym czasie należy zagotować wodę na makaron z dużą ilością soli i oliwą. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy makaron. Należy pamiętać, że pasta fresca (nawet jeśli została uprzednio wysuszona) nie potrzebuje tak długiego gotowania, jak zwykły makaron ze sklepu. W ciągu 5-6 minut powinna być al dente.


Odcedzony makaron dodajemy na patelnię z sosem, dodajemy też część sera i mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.


Gotowe danie przekładamy na talerz, posypujemy resztą sera.


·         Zamiast oliwy z oliwek lepiej dodać oliwę od pomidorów suszonych
·         Zamiast Grana Padano równie dobrze nada się Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano
·      Do takiego makaronu świetnie pasuje młode, owocowe wino wytrawne, np.: Morellino di Scansano, czy Bonarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz