Domowy makaron z pesto i pomidorami
suszonymi
No to zaczynamy! Pierwszy post i
zarazem pierwszy przepis na italianizzato.blogspot.com. Pasta fresca, czyli
świeży makaron domowej roboty z pesto alla genovese i suszonymi pomidorami w
oleju. Danie łatwe w przyrządzeniu, które nie wymaga dużo czasu
(oczywiście jeśli makaron już mamy zrobiony).
Składniki na 1
porcję:
·
Pasta fresca (150-200g)
·
2-3 suszone pomidory
·
2 łyżeczki pesto alla genovese
·
Ząbek czosnku
·
2-3 łyżeczki tartego sera Grana Padano
lub innego dojrzewającego
·
Pół łyżeczki soli
·
Oliwa z oliwek
Posiekany
czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy pokrojone pomidory
suszone. Przez chwilę wszystko razem trzymamy na patelni, po czym dodajemy dwie
łyżeczki pesto alla genovese.
W tym samym czasie należy zagotować wodę
na makaron z dużą ilością soli i oliwą. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy
makaron. Należy pamiętać, że pasta fresca (nawet jeśli została uprzednio
wysuszona) nie potrzebuje tak długiego gotowania, jak zwykły makaron ze sklepu.
W ciągu 5-6 minut powinna być al dente.
Odcedzony
makaron dodajemy na patelnię z sosem, dodajemy też część sera i mieszamy, by
wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Gotowe
danie przekładamy na talerz, posypujemy resztą sera.
·
Zamiast oliwy z oliwek lepiej dodać
oliwę od pomidorów suszonych
·
Zamiast Grana Padano równie dobrze nada
się Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano
· Do takiego makaronu świetnie pasuje młode, owocowe wino wytrawne, np.: Morellino di Scansano, czy Bonarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz