Risotto
z kurkami i szafranem
Sezon kurkowy trwa i nie godzi się go dobrze nie
wykorzystać. I jeśli wydaje Wam się, że grzybki te lubią jedynie Polacy, to
jesteście w wielkim błędzie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce gallinacci lub finferli (czyli po prostu kurki po włosku) i wyskoczą dziesiątki
stron ze świetnymi pomysłami na wykorzystanie ich w kuchni.
Składniki
dla 4 osób:
·
500g świeżych kurek
·
100g masła
·
15ml oliwy z oliwek
·
400g ryżu arborio
lub innego do risotto
·
2 średnie cebule
·
100g tartego grana
padano
·
0,3g szafranu
·
1l bulionu warzywnego
·
100ml białego wina
wytrawnego
·
Sól, pieprz
·
Świeża natka
pietruszki
Zanim zabierzemy się za gotowanie risotto należy oczyścić
kurki. Jest to chyba najnudniejsza i najbardziej żmudna część. Na szczęście
„lenistwo matką wynalazków” i tak znalazłem w Internecie szybki i łatwy sposób na oczyszczenie
grzybów. Zalewamy kurki osolonym wrzątkiem, a następnie
odławiamy je łyżką cedzakową. Ziemia i inne zanieczyszczenia idą na dno, a
grzyby pływają po powierzchni. Jeśli potrzeba – powtórzyć dwa lub nawet trzy
razy. Ważne, że przy tej metodzie grzyby nie nasiąkają wodą, nadal są mięsiste,
twarde i aromatyczne.
Teraz można zabrać się za gotowanie. W garnku
rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy drobno i szklimy ją
na rozpuszczonym tłuszczu. Następnie dodajemy kurki. Można je pokroić, ale ja
zostałem przy całych grzybach. Gdy tylko kurki lekko się zeszklą wlewamy do
garnka kieliszek wina i mieszając czekamy aż odparuje. W międzyczasie należy
przygotować rosół z kostki bulionowej.
Do garnka wsypujemy ryż i obsmażamy go przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy jedną chochlę rosołu. Gdy wlana porcja odparuje dodajemy
kolejną i tak do momentu, gdy ryż będzie al dente. W małej ilości rosołu należy
rozpuścić dobrze szafran i tak przygotowany roztwór dodać następnie do risotto.
Ostatnie czynności to dodanie startego sera oraz posiekanej drobno pietruszki.
Doprawiamy jeszcze do smaku solą (chociaż też raczej nie potrzeba ze względu na
rosół) i pieprzem. Risotto serwujemy od razu, ponieważ tylko takie będzie
smaczne.
Wow! Twoje risotto mnie powaliło .. uwielbiam kurki ! Dla mnie rewelacja :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję ;) Nie powiem, jest to jedno z moich ulubionych dań.
OdpowiedzUsuń