____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 3 sierpnia 2014

Risotto ai gallinacci

Risotto z kurkami i szafranem


Sezon kurkowy trwa i nie godzi się go dobrze nie wykorzystać. I jeśli wydaje Wam się, że grzybki te lubią jedynie Polacy, to jesteście w wielkim błędzie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce gallinacci lub finferli (czyli po prostu kurki po włosku) i wyskoczą dziesiątki stron ze świetnymi pomysłami na wykorzystanie ich w kuchni.

 Składniki dla 4 osób:
·         500g świeżych kurek
·         100g masła
·         15ml oliwy z oliwek
·         400g ryżu arborio lub innego do risotto
·         2 średnie cebule
·         100g tartego grana padano
·         0,3g szafranu
·         1l bulionu warzywnego
·         100ml białego wina wytrawnego
·         Sól, pieprz
·         Świeża natka pietruszki


Zanim zabierzemy się za gotowanie risotto należy oczyścić kurki. Jest to chyba najnudniejsza i najbardziej żmudna część. Na szczęście „lenistwo matką wynalazków” i tak znalazłem w Internecie szybki i łatwy sposób na oczyszczenie grzybów. Zalewamy kurki osolonym wrzątkiem, a następnie odławiamy je łyżką cedzakową. Ziemia i inne zanieczyszczenia idą na dno, a grzyby pływają po powierzchni. Jeśli potrzeba – powtórzyć dwa lub nawet trzy razy. Ważne, że przy tej metodzie grzyby nie nasiąkają wodą, nadal są mięsiste, twarde i aromatyczne.


Teraz można zabrać się za gotowanie. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy drobno i szklimy ją na rozpuszczonym tłuszczu. Następnie dodajemy kurki. Można je pokroić, ale ja zostałem przy całych grzybach. Gdy tylko kurki lekko się zeszklą wlewamy do garnka kieliszek wina i mieszając czekamy aż odparuje. W międzyczasie należy przygotować rosół z kostki bulionowej.



Do garnka wsypujemy ryż i obsmażamy go przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy jedną chochlę rosołu. Gdy wlana porcja odparuje dodajemy kolejną i tak do momentu, gdy ryż będzie al dente. W małej ilości rosołu należy rozpuścić dobrze szafran i tak przygotowany roztwór dodać następnie do risotto. Ostatnie czynności to dodanie startego sera oraz posiekanej drobno pietruszki. Doprawiamy jeszcze do smaku solą (chociaż też raczej nie potrzeba ze względu na rosół) i pieprzem. Risotto serwujemy od razu, ponieważ tylko takie będzie smaczne.



2 komentarze:

  1. Wow! Twoje risotto mnie powaliło .. uwielbiam kurki ! Dla mnie rewelacja :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ;) Nie powiem, jest to jedno z moich ulubionych dań.

    OdpowiedzUsuń