Spaghetti z
sosem (à la) bolońskim
Wiele osób już mnie pytało, dlaczego dotychczas na blogu
nie było przepisu na spaghetti alla bolognese. Powtarzałem w odpowiedzi niczym
mantrę: było ragù alla bolognese, więc temat załatwiony. A jednak nie. Tak,
tak, zdaję sobie sprawę, że różnego rodzaju pseudo włoskie knajpy pokochały
„sos boloński” pod postacią mocno odbiegającą od oryginału i wydaje się, że
niezwykle trudno będzie wykorzenić ten obraz pokutujący w społeczeństwie
polskim od lat…
W odpowiedzi na pytania, a także wykorzystując okazję (to
znaczy otwartą butelkę Otello Lambrusco), przygotowałem spaghetti alla
bolognese, które w maksymalnym stopniu nawiązuje do pierwowzoru, równocześnie
będąc jego uproszczoną wersją.
Składniki
dla 4 osób:
·
500g makaronu spaghetti
·
50g surowego boczku
wędzonego
·
1 duża marchewka
·
1 średnia cebula
·
350g
wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
·
100ml passaty
pomidorowej
·
Ok. 50ml czerwonego
wina wytrawnego
·
Oliwa z oliwek
·
Sól
·
Pieprz
·
Suszona bazylia
·
Tarty parmezan
Przygotowanie zaczynamy od posiekania (lub wręcz
zmielenia przy pomocy blendera) boczku. Tak samo postępujemy z marchewką oraz
cebulą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i dodajemy na nią
posiekany boczek, a gdy się on wytopi, dokładamy również rozdrobnione warzywa.
Całość przesmażamy dłuższą chwilę ewentualnie podlewając wodą.
Następnie dokładamy mięso mielone i czekamy aż się
zetnie. Gdy to nastąpi sos podlewamy czerwonym winem wytrawnym. Po wyparowaniu
alkoholu należy dodać passatę pomidorową. Przykrywamy patelnię i dusimy całość
na małym ogniu przez 20-30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i
suszoną bazylią.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w mocno osolonej
wodzie, odcedzamy i wrzucamy na patelnię
z sosem bolońskim. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy, po czym przekładamy na
talerze i posypujemy tartym parmezanem.
Mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję do spróbowania! Ale mi smaka narobiłeś! :(
OdpowiedzUsuńDobra robota!