____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 29 listopada 2015

Spaghetti alla bolognese?

Spaghetti z sosem (à la) bolońskim


Wiele osób już mnie pytało, dlaczego dotychczas na blogu nie było przepisu na spaghetti alla bolognese. Powtarzałem w odpowiedzi niczym mantrę: było ragù alla bolognese, więc temat załatwiony. A jednak nie. Tak, tak, zdaję sobie sprawę, że różnego rodzaju pseudo włoskie knajpy pokochały „sos boloński” pod postacią mocno odbiegającą od oryginału i wydaje się, że niezwykle trudno będzie wykorzenić ten obraz pokutujący w społeczeństwie polskim od lat…
W odpowiedzi na pytania, a także wykorzystując okazję (to znaczy otwartą butelkę Otello Lambrusco), przygotowałem spaghetti alla bolognese, które w maksymalnym stopniu nawiązuje do pierwowzoru, równocześnie będąc jego uproszczoną wersją.

Składniki dla 4 osób:
·         500g makaronu spaghetti
·         50g surowego boczku wędzonego
·         1 duża marchewka
·         1 średnia cebula
·         350g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
·         100ml passaty pomidorowej
·         Ok. 50ml czerwonego wina wytrawnego
·         Oliwa z oliwek
·         Sól
·         Pieprz
·         Suszona bazylia
·         Tarty parmezan

Przygotowanie zaczynamy od posiekania (lub wręcz zmielenia przy pomocy blendera) boczku. Tak samo postępujemy z marchewką oraz cebulą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i dodajemy na nią posiekany boczek, a gdy się on wytopi, dokładamy również rozdrobnione warzywa. Całość przesmażamy dłuższą chwilę ewentualnie podlewając wodą.
Następnie dokładamy mięso mielone i czekamy aż się zetnie. Gdy to nastąpi sos podlewamy czerwonym winem wytrawnym. Po wyparowaniu alkoholu należy dodać passatę pomidorową. Przykrywamy patelnię i dusimy całość na małym ogniu przez 20-30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucamy na patelnię z sosem bolońskim. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy, po czym przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.



1 komentarz:

  1. Mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję do spróbowania! Ale mi smaka narobiłeś! :(

    Dobra robota!

    OdpowiedzUsuń