Tradycyjne
dolce ze Sieny
Pisałem o Sienie, pisałem o Palio.
Popełniłbym jednak wielką gafę, nie pisząc o panforte (zwane też panpepato).
Siena, podobnie jak każda, nawet najmniejsza miejscowość we Włoszech, może
pochwalić się tradycyjnymi, lokalnymi, jedynymi w swoim rodzaju przepisami. W
wypadku toskańskiego miasta mowa o niecodziennej słodkości, którą niegdyś
przygotowywano jedynie na Boże Narodzenie, a którą dziś można dostać w
większości sklepów o każdej porze dnia i roku.
Historia przepisu na panpepato sięga
wczesnego średniowiecza, kiedy to po raz pierwszy w Sienie pojawił się deser
niemal identyczny z tym, jaki znamy dziś. W skład ówczesnego panforte wchodziły
migdały, miód, owoce kandyzowane i niezwykle drogie wówczas przyprawy. Nie
dziwi zatem, że danie to gościło jedynie na stołach najbogatszych rodzin.
Składniki:
·
300g migdałów
·
300g cukru
·
300g owoców
kandyzowanych
·
120g mąki pszennej
·
100g miodu
·
3 goździki
·
Pół łyżeczki
cynamonu
·
Pół łyżeczki gałki
muszkatołowej
·
Pół łyżeczki
pieprzu
·
Wafle lub opłatki
do wyłożenia spodu formy
·
2 łyżeczki cukru
pudru
Przygotowanie panforte zaczynamy od rozgrzania piekarnika
i prażenia przez 10 minut migdałów. Następnie w garnku rozpuszczamy cukier
zmieszany z miodem. Mieszankę gotujemy tak długo, aż nie nabierze ona
bursztynowej barwy. Miód z cukrem można również podgotować nieco mocniej,
dzięki czemu gotowe panpepato będzie miało bardziej wyrazisty, karmelowy
posmak.
Masę miodowo-cukrową należy przelać do metalowej misy i
wymieszać z migdałami, owocami kandyzowanymi, mąką oraz przyprawami (goździki
należy rozgnieść). Najlepiej połączyć wszystkie składniki zanim masa wystygnie,
ponieważ wraz z ochładzaniem się, będzie ona gęstnieć.
Na blasze układamy wafle lub opłatki. Kolejnym krokiem
jest przełożenie masy do formy i pieczenie panforte w temperaturze 150ᵒC przez
około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż całość wystygnie i
posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Odkrywaj Toskanię z Italianizzato klikając poniżej!
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń