Białe
osady i czerwone wina
Po raz kolejny nie o Włoszech, a o
innym kraju. Po raz kolejny o winach – tym razem w podróż wybrałem się do
Andaluzji, a więc regionu położonego na południu Hiszpanii (dobrze, że powoli
wracamy do obszarów, na których niepodzielnie królują języki pochodzące od
łaciny!). Omawiany region dotychczas kojarzył mi się jedynie ze słońcem,
Gibraltarem i, jeśli o winiarstwie mowa, Maladze.
Mając jedynie tydzień nie można
zobaczyć wszystkiego, a z pewnością nie wszystkiego, co by się chciało
zobaczyć. W siedem dni na szczęście można spróbować wielu win i to mi się udało
(niebawem opiszę ciąg dalszy moich winiarskich podróży po Andaluzji). Co
najciekawsze, pierwszym winem jakiego spróbowałem w Hiszpanii nie był Moscatel,
a coś zgoła innego… Idźmy jednak po kolei.
Tytuł, jaki widnieje na czele tego
wpisu jest znamienny i oddaje istotę rzeczy idealnie. Pueblos blancos to grupa
miast większych i mniejszych, położonych mniej-więcej w centralnej części
Andaluzji. Ich wspólną cechą charakterystyczną są białe fasady, które sprawiają,
że osady są widoczne już z odległości wielu kilometrów. Suma summarum jest ich
około dwudziestu, zależy jak liczyć. Jednym z największych miast i najbardziej
znanych jest Ronda (a to również za sprawą wyśmienitych win czerwonych). Największym
i najwspanialszym zabytkiem tej osady jest Puente Nuevo, czyli Nowy Most
łączący starą i nową część miasta. Tylko ta atrakcja ściąga tu turystów z całej
Hiszpanii, a nawet z całej Europy. Przyznam, że most robi ogromne wrażenie, a
zdjęcia oddają jedynie ułamek tego, czego doświadcza się będąc tam osobiście.
Aby zrobić najładniejsze zdjęcia Puente Nuevo trzeba pokonać stromą i dość
męczącą dróżkę w dół, a następnie wejść pod górę. Na szczęście tuż przy końcu
ścieżki znajduje się urocza restauracyjka „El Campillo", która okazała się
być dla mnie miejscem pierwszego spotkania z winami z Rondy.
El
Buen Puntito (pl. Dobry Punkcik)
to wino, które bez dwóch zdań zasługuje na uwagę. Ogólnie dostępne w Hiszpanii,
praktycznie niedostępne u nas. Kieliszek wypełniony tym trunkiem był jedynie
miłym przedsmakiem i zapowiedzią mojej wielkiej miłości do rondyjskich win.
Ciemna, bordowo-purpurowa barwa i grube łzy świadczyły, że nie ma mowy tu o
żadnym sikaczu, a o potężnym i konkretnym winie przez duże „W”. W nosie
wybijała się na pierwszy plan beczkowa wanilia, która dopiero po chwili
ustępowała dojrzałym jagodom i bardzo słodkiemu dżemowi z jeżyn. Na ustach
króluje karmel i jagody, wanilia tym razem utrzymana na wodzy, majaczy gdzieś w
tle. Kwasowości daje o sobie znać dopiero na posmaku, tworząc z obfitymi
taninami długi i przyjemny finisz. Czuć wszędobylską w Hiszpanii beczkę i mokre
drewno. Po takim posiłku dla ducha i ciała można kontynuować podróż…
…podróż wcale nie tak męczącą i
daleką, bo jedynie (albo aż!) do kolejnego miejsca gdzie można spotkać się z
miejscowymi winami. „Entre Vinos” to bodega-tapas bar serwujący jedynie
miejscowe trunki (wliczając w to specjały z Andaluzji). Z tego, co dało się
zaobserwować, przychodzą tu przede wszystkim mieszkańcy Rondy, a jedynie ci
turyści, którzy zostali uświadomieni przez jakiegoś tubylca (jak było w moim
wypadku) trafiają w skromne na pierwszy rzut oka progi „Entre Vinos”. Skoro
„Entre Vinos” (pl. pomiędzy winami),
to przejdźmy do sedna.
Na pierwszy rzut Chinchilla Ronda 2013 (nie znam
pochodzenia nazwy, nie pytajcie), czyli wino od największego i najbardziej
znanego producenta z Rondy. Omawiane wino to kupaż bardzo hiszpańskiego
Tempranillo i ogólnoświatowego Cabernet Sauvignon. Oko jawiło się ciemne, mocno
jeżynowe (a więc i refleksy granatowe). Barwa okazała się być zapowiedzią
smaku, bo w nosie przede wszystkim duża, soczysta i pachnąca lasem jeżyna, a
towarzyszy jej malutka jagoda. W ustach czuć przede wszystkim dużo tanin, która
są najbardziej wyraźne na końcówce. Nuty owocowe na pierwszym planie to dżem
jeżynowy i jagodowy. Kwasowości zaznaczona na finiszu, razem z długo ciągnącymi
się, już wspomnianymi, taninami. Wino średnio-ciężkie, znów pełne hiszpańskiej
beczki, ale w tym wypadku bardzo dobrze użytej. Do tapasów na bazie sera lub
szynki idealne.
Po drugim już trunku pełnym drewna
poprosiłem barmana o coś „sin barrique”. Czymś takim okazało się Tinto 2013 (czyli po prostu Czerwone
2013). Barwa wina bardzo ciemna, niemalże czarna (natychmiast skojarzyła mi się
z Biricchino Toscana). Przy szkle majaczyła purpurowa obwódka. W nosie czuć
było wesołą rześkość i znów, znany już z poprzednich win, leśny element
owocowy. W nasmaku świeże jagody, maliny, jeżyny i nieco niedojrzała śliwka.
Mało tanin, kwasowość tym razem wybijała się na początku, by później uciec i
rozmyć się zostawiając mocno owocowy finisz.
Dopiero przy czwartym podejściu
wchodzimy na grunt win słodkich – Moscatel
Naranja na zakończenie tego winnego spotkania i swego rodzaju deser. W
małym i wąskim kieliszku otrzymałem trunek o konsystencji rzadkiego syropu,
który miał jasno cytrynowy kolor. W nosie bez dwóch zdań słodka pomarańcza,
dużo słodyczy i nuta podobna do tej, która znajduje się we włoskim likierze
limoncello. Po chwili w tle mięta i kolendra, które sprawiają, że całość wydaje
się być orzeźwiająca. W smaku czuć dżem i sok pomarańczowy oraz miód lipowy.
Finisz długi i lepki.
Trochę na boku i już poza całością
dodaję tu jeszcze jedno wino, którego próbowałem w Setenil de las Bodegas –
jednym z najbardziej znanych białych miast (czuję się usprawiedliwiony). Biorąc
pod uwagę fakt, że w okolicach Rondy win białych się nie produkuje, miejscowi
ściągają je z innych zakątków Hiszpanii. A skoro Huelva to wciąż Andaluzja i
mają tam całkiem dobrych producentów, to w większości barów sprzedaje się Vino Blanco de Huelva, w moim wypadku
było to Verdejo Valdepelayo. Zimne
wino w zaparowanym kieliszku na skutek wysokiej wilgotności i równie wysokiej
temperatury powietrza miało kolor świeżo zebranego siana. W nosie czuć
rześkość, bez zbędnych upiększeń i wymysłów – ma chłodzić. W ustach brzoskwiniowo-melonowy
nasmak, łagodnie i owocowo rozciąga się aż do migdałowego finiszu. Bardzo niska
kwasowość i lekkość – tym stwierdzeniem można scharakteryzować omawiane
Verdejo. I na tym niestety koniec mojej przygody z Pueblos Blancos i
miejscowymi winami. Przygoda z Andaluzją trwała jednak nieco dłużej, a o tym
niebawem.
Setenil de las Bodegas |
Verdejo Valdepelayo i krewetki w gorącym oleju, jeden ze smaków Hiszpanii. |
Setenil de las Bodegas - i gdzie te bodegi? |
Gdzieś w oddali gaje oliwne i winnice Rondy. |
Ronda, magiczne miejsce i wina tam przednie !
OdpowiedzUsuńTęskini mi sie za tamtymi miejscami
Eh, dużo mi jeszcze zostało do zobaczenia w tamtych okolicach. Ale może to i dobrze - kolejne miejsce, do którego trzeba wrócić. A wina bardzo dobre.
Usuń