Kolejny przepis
na domową nalewkę
Ostatnio pisałem o tym, jak zrobić
nalewkę z owoców czarnej porzeczki. Dziś przepis na nalewkę
wiśniowo-porzeczkową. Początkowo w planach miała być czysta wiśniówka, ale
okazało się, że ptaki ubiegły mnie w zdobywaniu dojrzałych owoców i musiałem dorwać kilogram czerwonych porzeczek, by móc przystąpić do produkcji.
Składniki:
·
1kg wiśni
·
1kg czerwonych
porzeczek
·
100ml spirytusu 96%
·
300ml wody
·
1kg cukru
Zarówno
wiśnie, jak i porzeczki dokładnie myjemy. Następnie przechodzimy do
przygotowania wiśni. Należy je wydrylować (można zostawić maksymalnie 10%
owoców z pestkami, by uzyskać w gotowym trunku pestkowy posmak). Porzeczki po
umyciu i obsuszeniu należy lekko rozgnieść. Wrzucamy wszystkie owoce do
butli/słoja/gąsiora i zalewamy mieszanką spirytusu z wodą. Podobnie jak
poprzednio użyłem proporcji 1:3 (1 porcja spirytusu, 3 wody). Przypominam, że
woda powinna być przegotowana, a następnie wystudzona, czysta, bezwonna i
bezsmakowa.
Pozostaje
czekać 6 tygodni, aż owoce przemacerują i oddadzą aromaty do płynu. Po tym
czasie opróżniamy butlę/słój/gąsior. Owoce wracają tam zasypane kilogramem
cukru (w zależności od tego, czy wiśnie i porzeczki były mocno, czy mało kwaśne
ilość cukru może ulec zmianie). Płyn wlewamy do szklanej butelki i czekamy
następne półtorej miesiąca. Po tym czasie oddzielamy syrop cukrowy od owoców
(wiśnie można wykorzystać przy robieniu ciast, czy deserów. Porzeczki natomiast
raczej już się nie przydadzą). Syrop cukrowy łączymy z uprzednio oddzielonym
płynem. Tak przygotowaną nalewkę zostawiamy na kilka miesięcy, zgodnie z
zasadą: im starsza tym lepsza.
Przy
produkcji tak słabej procentowo nalewki może pojawić się pewien problem, a
mianowicie fermentacja. W dosyć ciepłym pomieszczeniu, przy niezbyt wysokim
stężeniu alkoholu owoce mogą zacząć “pracować”. Gdy tylko zauważymy pierwsze
bąbelki CO2 nalezy jak najszybciej dolać (w zależności od potrzeb)
50-100ml spirytusu. Taka ilość alkoholu powinna uniemożliwić dalszą
fermentację.
To jest przepis na kompot.
OdpowiedzUsuń