____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

wtorek, 12 lipca 2016

Bułki do burgerów

Podstawa domowych burgerów


W ostatnich miesiącach burgery stały się chwytliwym tematem. W krótkim czasie przeniosły się z kulinarnego marginesu (to znaczy fastfoodów w złym tego słowa znaczeniu) na salony. Wszyscy szukają najlepszych burgerów w swoim mieście, a lokale „specjalizujące się” w tego typu daniach wyrastają w całej Polsce niczym grzyby po deszczu. Blogerzy z kolei testują kolejne knajpy oraz szukają win i piw idealnych do kawałka wołowiny wpakowanego pomiędzy dwie połówki bułki…
Przyznaję, dziś nie będzie ani trochę po włosku. Kontynuując wątek domowego pieczywa i nawiązując do burgerowego szaleństwa chciałbym zaprezentować przepis na domowe bułki z sezamem. Wręcz idealne do burgerów, ale oczywiście będą świetne również jako baza do zwykłej kanapki.

Składniki na 10 bułek:
·         400-500g mąki pszennej typ 750
·         100ml mleka
·         100ml wody
·         Łyżeczka suszonych drożdży
·         Łyżeczka soli
·         Łyżeczka cukru
·         Łyżeczka masła
·         50-75g zakwasu pszennego
·         Ziarna sezamu


O przygotowaniu zakwasu pisałem już przy okazji przepisu na domowy chleb. Wystarczy zamienić mąkę użytą poprzednio na zwykłą pszenną i uzyskamy zakwas potrzebny do bułek. W misie mieszamy dokładnie wszystkie składniki, tzn.: rozpuszczone i wystudzone masło, mleko i wodę w temperaturze pokojowej, mąkę, sól, cukier, drożdże i zakwas. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, ale wciąż pozostawać nieco klejącym.


Formujemy z niego kulę i zostawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w misce w ciepłym miejscu (około 25-30˚C) na około godzinę. Po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Wyrabiamy je ponownie przy użyciu niewielkiej ilości mąki i dzielimy na 10 równych porcji. Formujemy z nich kulki i układamy w wysmarowanych olejem kokilkach (używam form o średnicy około 8-9cm).



Kokilki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, kiedy wyrośnięte ciasto wypełni ich całą objętość (około 1 godziny). Następnie smarujemy wierzch każdej bułki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 230˚C przez 15 minut, a później przez kolejne 20-25 minut w temperaturze 195-200˚C.
W zależności od użytej mąki, szerokości i wysokości kokilek oraz czasu wyrastania i pieczenia bułki wychodzą mniej lub bardziej puszyste. Po drugiej lub trzeciej próbie można już spokojnie opracować technikę, dzięki której otrzymujemy bułki odpowiadające naszym gustom. Ich jedynym minusem jest krótki czas, w jakim zachowują świeżość (po 24 godzinach od upieczenia są już czerstwe), ale taki urok domowego pieczywa bez konserwantów… J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz