Dorsz
pieczony z pomarańczami
Kiedyś już o rybie z piekarnika się
już rozpisywałem, ale dziś zdecydowałem się raz jeszcze do tego tematu
powrócić. A to za sprawą dania, które przydarzyło mi się spożywać kiedyś we Włoszech. Była to spigola
all’arancia al forno, czyli strzępiel z pomarańczami z piekarnika. Ryba
raczej trudno dostępna w polskich warunkach, to też zastąpiłem ją polędwicą z
dorsza. Przejdźmy do przepisu.
Składniki
na 2 porcje:
·
300g polędwicy z dorsza
(lub innej ryby)
·
1 pomarańcza
·
Duży pęczek
świeżego kopru
·
2 łyżki mąki
pszennej
·
Bułka tarta
·
Kilka migdałów
·
Kilka pistacji
·
Oliwa z oliwek
·
Sól
·
Pieprz
Danie jest nadzwyczaj proste, a zarazem niezwykle
smaczne. Potrzebujemy dwa dość grube kawałki (dlatego właśnie użyłem polędwicy,
a nie filetów z dorsza) wypatroszonej ryby morskiej. Zaczynamy od wysmarowania
naczynia żaroodpornego oliwą z oliwek (kto nie baczy na kalorie, ten może
naczynie masłem wysmarować). Następnie na spodzie układamy cienkie plastry
pomarańczy (powinno nam zostać jeszcze około pół owocu, z którego sok
wykorzystamy do panierowania ryby). Na pomarańczy układamy pokaźną ilość
świeżego kopru (można go przesiekać).
Rybę na wszelki wypadek czyścimy dokładnie, obsuszamy na
papierowych ręcznikach i, jeśli tego wymaga, kroimy na mniejsze porcje. Na
płaskim talerzu przygotowujemy „kleik”, dzięki któremu do ryby dobrze
przylgnie panierka. Kleik składa się z soku z połowy pomarańczy i około dwóch
płaskich łyżek mąki pszennej (podobną miksturę przygotowywaliśmy przy smażeniu
arancini di riso).
Na panierkę składa się bułka tarta (około 50% całości),
posiekane lub rozkruszone w moździerzu migdały (około 25%) i pistacje (około
25%) oraz sól i pieprz. Wierzchnią stronę polędwicy z dorsza należy najpierw
obtoczyć w kleiku, a kolejno w panierce i ułożyć (panierowaną stroną do góry) w
naczyniu żaroodpornym na pomarańczach i koprze.
Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 ᵒ C
przez około 20-30 minut (wszystko zależy od grubości i wielkości płatów oraz
rodzaju ryby). Gdy panierka zacznie się rumienić to znak, że czas wyjmować
danie z pieca. Tak przygotowanego dorsza podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sosem śmietanowo-koperkowym. Voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz