____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

sobota, 15 listopada 2014

Merluzzo con patate al forno

Dorsz z piekarnika z pieczonymi ziemniakami


            Ryby jeszcze nie było. No więc teraz będzie, bo zdrowe, smaczne i (o dziwo) łatwe w przyrządzeniu. Użyłem dorsza, ale można wziąć to, na co ma się ochotę. Do dzieła!

Składniki na 4 porcje:
·         4 średniej wielkości dorsze
·         Pół cytryny
·         Pęczek świeżego koperku
·         Kilka gałązek bazylii anyżowej
·         4 ząbki czosnku
·         40ml oliwy z oliwek
·         Suszony rozmaryn
·         Suszona/świeża szałwia
·         Suszony/świeży tymianek
·         Pieprz
·         Sól
·         1kg ziemniaków
·         250g rucoli
·         Kilka suszonych pomidorów

Rybę należy wypatroszyć i oczyścić (albo po prostu kupić gotową już w takim stanie), a następnie zamarynować. Najlepiej zrobić to na wieczór przed pieczeniem. Na naszą marynatę składają się oliwa z oliwek, tymianek, bazylia anyżowa (może być cytrynowa lub zwykła), koperek, pieprz i szałwia. Dodatkowo do pojemnika, w którym będziemy marynować dorsze należy dodać plasterki cytryny oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Do wnętrza ryb należy też włożyć niewielki pęczek świeżego koperku lub kawałek kopru włoskiego.


Ziemniaki, jeśli są młode, myjemy i kroimy w talarki lub grube słupki. Jeśli używamy nieco starszych ziemniaków należy obrać je z łupin. Gotujemy je w osolonej wodzie przez dosłownie 10 minut. Nie mniej, nie więcej, mają się one jedynie podgotować, a nie ugotować, czy rozgotować. Odcedzamy i wykładamy na połowę blachy. Na drugiej połowie układamy zamarynowane dorsze. Dorzucamy kilka suszonych pomidorów (w tym momencie nie zmieniają one za bardzo smaku, ale później świetnie się zgrają z rucolą na talerzu). Ziemniaki polewamy odrobiną oleju (lub wykorzystujemy oliwę z przyprawami z marynaty) i posypujemy rozmarynem. Całość (ryby i ziemniaki) solimy. Pieczemy przez około 40-60 minut (czas zależy od wielkości ryb i kawałków ziemniaków) w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.



Na talerze wykładamy niewielką ilość umytej wcześniej sałaty, a na nią upieczoną rybę i ziemniaki. Najlepiej serwować skropione sokiem z cytryny. Do tego kieliszek białego wina lub dobrze schłodzonego cydru i voilà!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz