Tortellini
z gęsiną i wątróbką
Święta, święta i po świętach, można
by rzec w kilku słowach. Na blogu jednak przepis na potrawę, która spokojnie
znalazłaby swoje miejsce na wigilijnym stole. Tortellini z gęsiną to pierożki
pochodzące z Lombardii (chociaż same tortellini to już receptura z regionu
Emilia-Romagna), nie wiadomo jednak dokładnie gdzie, ani kiedy powstał ten
przepis. Jedno jest pewne: świetnie się sprawdzą zarówno w barszczu, jak i w
rosole, i tak też oblane serowym sosem na bazie gorgonzoli.
Składniki
na farsz do 1kg tortellini:
·
2 udka z gęsi
·
120g wątróbek (mogą
być inne niż gęsie)
·
1 średnia cebula
·
1 średnie jabłko
·
100g tartego
parmezanu
·
50ml czerwonego
wina wytrawnego
·
2 łyżki smalcu
·
1 łyżka mąki
pszennej
·
Suszony majeranek
·
Sól
·
Pieprz
Nie będę tu się rozwodził nad ciastem na tortellini oraz
metodą lepienia pierożków, bo opisałem już to wszystko przy okazji tortellini z grzybami. Chcę tu się skupić nad farszem na bazie gęsiny.
Zaczynamy od umycia w zimnej wodzie udek oraz wątróbek.
Następnie jedne i drugie należy osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych.
W garnku rozpuszczamy smalec (jeśli będzie gęsi tym lepiej dla farszu). Na
rozgrzanym tłuszczu układamy gęsie udka oraz cebulę i jabłko – pokrojone w
talarki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i przykrywamy
pokrywką. Gęś należy smażyć na małym ogniu, obracając ją od czasu do czasu. Gdy
mięso „dojdzie”, a cebula i jabłko zmiękną podlewamy całość odrobiną wina
(dobrze sprawdzą się tu piemonckie klasyki, typu Nebbiolo lub Dolcetto).
Gdy alkohol odparuje, mięso, jabłko i cebulę wykładamy na
talerz, a na tym samym smalcu usmażymy wątróbki. Te jednak ówcześnie należy
obtoczyć w mące pszennej. Gdy wątróbki będą gotowe kroimy wszystkie kawałki
mięsa drobno i wkładamy do jednego naczynia. Mielimy całość za pomocą blendera
(można też użyć maszynki do mielenia mięsa). Do farszu trafiają również smażone
z gęsiną jabłko i cebula. Do drobno zmielonego farszu dodajemy tarty parmezan i
mieszamy wszystko dokładnie. Na sam koniec należy doprawić mięsną masę
przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem). Nie pozostaje nic innego, jak
przystąpić do wyrabiania tortellini.
Genialne nadzienie, muszą smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWyszło całkiem OK, chociaż dodałem trochę zbyt dużo wątróbki ;)
UsuńPrzepraszam za uwagę ale wigilia polska nie dopuszcza dań mięsnych ,wszystko według tradycji jest bez mięsa.
OdpowiedzUsuńZa to włoska wigilia dopuszcza ;) A jeśli chodzi o Polskę: oczywiście tradycyjnie spożywane są dania bez mięsa, chociaż zgodnie z przekazem Kościoła dziś nie jest tu już konieczne, mogą pojawić się dania mięsne na wigilijnym stole ;)
Usuń