____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Gamberetti grigliati

Krewetki z grilla


            Sezon letnio-grillowy nadal w pełni, karkówka, żeberka, kurczak, a nawet ryba – wszystko to trochę już mi się przejadło. A czego z rusztu jeszcze nie było w tym roku? Krewetek! Zatem po raz trzeci (i prawdopodobnie nie ostatni) na blogu goszczą gamberetti. Bez dalszej gadaniny, do przepisu marsz!

Składniki na 2 porcje:
·         40 krewetek
·         8 patyczków do szaszłyków
·         4 ząbki czosnku
·         1 cytryna
·         Gałązka rozmarynu
·         Mielone peperoncino
·         20ml oliwy z oliwek
·         Sól


Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu krewetek na grillu jest ich zamarynowanie minimum dzień wcześniej (a najlepiej nawet dwa). Od początku: w zależności od tego jakich krewetek używamy należy je obrać z pancerzy i oczyścić, a następnie dobrze wypłukać. Mogą być też te mrożone, wystarczy je zalać letnią wodą na 15 minut przed marynowaniem.
Gdy zrobimy to wszystko, możemy przygotować marynatę. Składa się na nią około 20ml oliwy z oliwek, 4 posiekane drobno ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, posiekana gałązka świeżego rozmarynu oraz mielone peperoncino. Dobrze mieszamy krewetki z marynatą, tak by były wszystkie pokryte aromatyczną mieszanką i przykryte wstawiamy do lodówki.



Następnego dnia krewetki należy nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki solimy i układamy na ruszcie. Należy pamiętać, by krewetki piekły się nad żarem, a nie ogniem. Po około 2-3 minutach krewetki przewracamy na drugą stronę i tyle samu czasu pieczemy. Gotowe podajemy z pieczywem lub grissini i kawałkiem cytryny. Świetnie do nich pasuje wytrawne spumante (np. Casabianca), szampan czy prosecco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz