Krewetki
z grilla
Sezon letnio-grillowy nadal w pełni,
karkówka, żeberka, kurczak, a nawet ryba – wszystko to trochę już mi się
przejadło. A czego z rusztu jeszcze nie było w tym roku? Krewetek! Zatem po raz
trzeci (i prawdopodobnie nie ostatni) na blogu goszczą gamberetti. Bez dalszej
gadaniny, do przepisu marsz!
Składniki
na 2 porcje:
·
40 krewetek
·
8 patyczków do
szaszłyków
·
4 ząbki czosnku
·
1 cytryna
·
Gałązka rozmarynu
· Mielone peperoncino
· 20ml oliwy z oliwek
· Sól
· Mielone peperoncino
· 20ml oliwy z oliwek
· Sól
Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu krewetek na grillu
jest ich zamarynowanie minimum dzień wcześniej (a najlepiej nawet dwa). Od
początku: w zależności od tego jakich krewetek używamy należy je obrać z
pancerzy i oczyścić, a następnie dobrze wypłukać. Mogą być też te mrożone,
wystarczy je zalać letnią wodą na 15 minut przed marynowaniem.
Gdy zrobimy to wszystko, możemy przygotować marynatę.
Składa się na nią około 20ml oliwy z oliwek, 4 posiekane drobno ząbki czosnku,
sok z połówki cytryny, posiekana gałązka świeżego rozmarynu oraz mielone
peperoncino. Dobrze mieszamy krewetki z marynatą, tak by były wszystkie pokryte
aromatyczną mieszanką i przykryte wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia krewetki należy nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki solimy i układamy na ruszcie. Należy pamiętać, by krewetki piekły się nad żarem, a nie ogniem. Po około 2-3 minutach krewetki przewracamy na drugą stronę i tyle samu czasu pieczemy. Gotowe podajemy z pieczywem lub grissini i kawałkiem cytryny. Świetnie do nich pasuje wytrawne spumante (np. Casabianca), szampan czy prosecco.
Następnego dnia krewetki należy nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki solimy i układamy na ruszcie. Należy pamiętać, by krewetki piekły się nad żarem, a nie ogniem. Po około 2-3 minutach krewetki przewracamy na drugą stronę i tyle samu czasu pieczemy. Gotowe podajemy z pieczywem lub grissini i kawałkiem cytryny. Świetnie do nich pasuje wytrawne spumante (np. Casabianca), szampan czy prosecco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz