____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 27 kwietnia 2014

Gamberetti fritti

Smażone krewetki


          Jeszcze jakiś czas temu by kupić krewetki trzeba było się nieźle wykrwawić (mowa tu o pieniądzach). Aktualnie są one powszechnie dostępne w przystępnych cenach. Mrożone, ale też bardzo często świeże. Nic tylko kupować, jeść i czuć się jak na włoskiej riwierze (a czy to Sycylia, Calabria, Sardynia czy Liguria to już zależy od naszego widzi-mi-się). Jedyny problem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Przed długi czas byłem pokłócony z tymi stworzonkami bo spróbowałem ich przyrządzonych złą ręką. Teraz jednak wróciły do łask, tym bardziej, że mam je pod nosem za grosze.

Składniki na 1 porcję:
·         20 krewetek
·         Oliwa z oliwek aromatyzowana peperoncino
·         Cytryna
·         Gałązka świeżego rozmarynku
·         2 ząbki czosnku
·         Sól
·         Ok. 50ml białego wina wytrawnego
·         Pieprz (jeśli używamy zwykłej, a nie aromatyzowanej oliwy)
·         Świeża bagietka

Krewetki to bardzo wdzięczny materiał kucharski, smażą się chwilę, nie potrzebują dużo opieki, a smakują wyśmienicie. Na dodatek nie potrzeba do nich żadnych wymyślnych dodatków, a jedynie świeża bagietka i danie jak się patrzy. Do rzeczy: jeśli krewetki są całe należy zdjąć pancerze oraz wyciągnąć biegnącą wzdłuż krewetki czarną nitkę. Ogon zostawiamy na swoim miejscu. Jeśli mamy krewetki mrożone to wrzucamy je do letniej wody na 15 minut, po tym czasie będą rozmrożone.



Na patelni rozgrzewamy oliwę aromatyzowaną peperoncino. Dodajemy drobno posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu. Możemy krewetki 15 minut przed smażeniem skropić sokiem z cytryny lub włożyć na patelnię 2-3 plasterki cytryny. Przyprawy smażymy same tak długo, aż czosnek nie zacznie lekko się złocić, po tym czasie najlepiej je wyjąć, gdy będą zostawiały gorzki smak. Krewetki po włożeniu na patelnię puszczą sok, czekamy aż odparuje i dolewamy wino. Gdy trunek wyparuje krewetki są już właściwie gotowe. Teraz zależy czy chcemy je bardziej, czy mniej wysmażone. Jeśli wolimy chrupiące to jeszcze minuta z każdej strony na dużym ogniu im wystarczy. Gotowe danie przekładamy na talerz, do tego świeża bagietka i kieliszek dobrego białego wina (najlepiej tego, którego używaliśmy do smażenia)…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz