Makaron penne z pikantnymi krewetkami
Znów przenosimy się w nadmorskie
klimaty, tym razem nie same krewetki, a jako element towarzyszący makaronowi. Danie
szybkie, łatwe, składające się z ogólno dostępnych składników, w sam raz na
kolację po pracowitym dniu.
Składniki
na 1 porcję:
·
150-200g makaronu
(użyłem penne, ale może być inny)
·
10 krewetek
·
Ząbek czosnku
·
30g tartego Grana
Padano
·
1 średni pomidor
·
Oliwa z oliwek
·
Sól
·
Suszone mielone
peperoncino
·
Natka pietruszki
Na początku należy zagotować mocno osoloną wodę z
dodatkiem oliwy i wrzucić do niej makaron. W tym czasie musimy pozbawić
krewetki pancerzy, również ogonów, gdyż później wyjmowanie ich z sosu przy
jedzeniu, by tego dokonać, będzie dosyć upierdliwe. Krewetki posypujemy solą i
peperoncino. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany ząbek
czosnku i przygotowane krewetki. Smażymy przez 2-3minuty, po czym zdejmujemy je
z patelni. Pomidora należy obrać ze skórki i pokroić na kawałki średniej
wielkości. Można użyć passaty pomidorowej.
Wrzucamy pokrojonego pomidora na oliwę, na której
wcześniej podsmażyliśmy krewetki i rozgotowujemy go. Gdy to nastąpi ponownie
wrzucamy krewetki oraz tarty Grana Padano. Parmezan, czy Pecorino Romano w tym
wypadku będzie zbyt aromatyczny i zabije smak krewetek, więc lepiej ich nie
używać. Całość gotujemy na małym ogniu. Odcedzamy makaron, gdy będzie al dente
i dodajemy go do sosu. Gdy wszystko się połączy przekładamy na talerz i
posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Całość smakuje dosyć zaskakująco, ponieważ sam sos jest
dosyć słodki (jeśli użyliśmy dojrzałego pomidora), a jedynie krewetki są
pikantne (właśnie dlatego przyprawialiśmy peperoncino jedynie krewetki, a nie
cały sos).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz