Gnocchi
z sosem pomidorowym
Były kluski same w sobie, to czas podać jakiś tradycyjny
włoski sos. Wielu powie, że wreszcie coś włoskiego – bo będą pomidory,
mozzarella i bazylia. Po prostu idealnie polskie wyobrażenie o Włoszech. Pomijając
już tę kwestię, to w poniższym przepisie włoskości będzie dużo – szybko, łatwo
i smacznie. Bez dalszego owijania, oto i on:
Składniki
na 4 osoby:
·
Gnocchi z 1 kg
ziemniaków
·
250g mozzarelli
·
100g Parmigiano Reggiano
·
Ok. 1l passaty
pomidorowej
·
Oliwa z oliwek
·
2-3 ząbki czosnku
·
7-8 listków świeżej
bazylii
·
Sól
Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozgrzana na patelni
niewielkiej ilości oliwy z oliwek, można użyć aromatyzowanej. Następnie siekamy
drobno czosnek i wrzucamy na patelnię, zanim zbrązowieje należy wlać passatę.
Zamiast przecieru pomidorowego można użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z
puszki. W takim wypadku należy je gotować nieco dłużej. Jeśli zdecydujemy
się na użycie całych, a nie przetartych pomidorów, musimy je po rozgotowaniu rozdrobnić
blenderem. Po tym dodajemy do sosu liście bazylii i sól. Bazylii nie powinno
kroić się nożem (chyba, że z tworzywa), gdyż liście przy kontakcie z metalem
ulegają utlenieniu i nabierają nieprzyjemnego smaku. Najlepiej jest je po
prostu porwać w dłoniach.
Możemy przejść do finału. W naczyniu żaroodpornym
układamy warstwę gnocchi. Przykrywamy je warstwą sosu pomidorowego. Mozzarellę
kroimy w kostkę lub cienkie listki i przykrywamy kluski połową sera. Całość
posypujemy także połową parmezanu. Następnie druga warstwa klusek, sosu, reszta
obydwu serów i danie jest prawie gotowe. Wkładamy gnocchi do piekarnika
rozgrzanego do około 220°C i zapiekamy przez około 10 minut. Gdy sery na
powierzchni roztopią się gnocchi alla sorrentina są gotowe!
Bardzo apetyczna propozycja. Z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, pomysł całkiem dobry. Tym bardziej, że prosty i smaczny ;)
OdpowiedzUsuń