____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

piątek, 13 czerwca 2014

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi z sosem pomidorowym


Były kluski same w sobie, to czas podać jakiś tradycyjny włoski sos. Wielu powie, że wreszcie coś włoskiego – bo będą pomidory, mozzarella i bazylia. Po prostu idealnie polskie wyobrażenie o Włoszech. Pomijając już tę kwestię, to w poniższym przepisie włoskości będzie dużo – szybko, łatwo i smacznie. Bez dalszego owijania, oto i on:

Składniki na 4 osoby:
·         Gnocchi z 1 kg ziemniaków
·         250g mozzarelli
·         100g Parmigiano Reggiano
·         Ok. 1l passaty pomidorowej
·         Oliwa z oliwek
·         2-3 ząbki czosnku
·         7-8 listków świeżej bazylii
·         Sól


Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozgrzana na patelni niewielkiej ilości oliwy z oliwek, można użyć aromatyzowanej. Następnie siekamy drobno czosnek i wrzucamy na patelnię, zanim zbrązowieje należy wlać passatę. Zamiast przecieru pomidorowego można użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. W takim wypadku należy je gotować nieco dłużej. Jeśli zdecydujemy się na użycie całych, a nie przetartych pomidorów, musimy je po rozgotowaniu rozdrobnić blenderem. Po tym dodajemy do sosu liście bazylii i sól. Bazylii nie powinno kroić się nożem (chyba, że z tworzywa), gdyż liście przy kontakcie z metalem ulegają utlenieniu i nabierają nieprzyjemnego smaku. Najlepiej jest je po prostu porwać w dłoniach.



Możemy przejść do finału. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę gnocchi. Przykrywamy je warstwą sosu pomidorowego. Mozzarellę kroimy w kostkę lub cienkie listki i przykrywamy kluski połową sera. Całość posypujemy także połową parmezanu. Następnie druga warstwa klusek, sosu, reszta obydwu serów i danie jest prawie gotowe. Wkładamy gnocchi do piekarnika rozgrzanego do około 220°C i zapiekamy przez około 10 minut. Gdy sery na powierzchni roztopią się gnocchi alla sorrentina są gotowe!



3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna propozycja. Z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję, pomysł całkiem dobry. Tym bardziej, że prosty i smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń