Tradycyjne wielkanocne ciasto z Ligurii
Są w
roku takie momenty, kiedy na stół trafiają wyłącznie tradycyjne polskie
potrawy, a kulinarni przybysze z całego świata idą w odstawkę. Nie przeczę, na
Wielkanoc czy w czasie Świąt Bożego Narodzenia i u mnie dominują dania rodzime.
Nie znaczy to jednak, że rezygnuję całkowicie z włoskich akcentów. Do italskich
ksiąg kuchennych sięgam co roku tuż przed świętami lub zaraz po nich. To dobra
odmiana dla żołądka po naszych kiełbasach, szynkach czy żurku. À propos, na
Waszym stole niebawem zawita wspomniany żurek czy torta pasqualina? A może
zdecydujecie się na zaserwowanie członkom rodziny obydwu przysmaków, jak stanie
się u mnie? Czas na kulinarny pojedynek na Italianizzato: Pasqua vs. Wielkanoc! CZYTAJ DALEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz