Przepis
na tradycyjne wielkanocne danie
Pośród
wielu dań kuchni polskiej nie sposób nie wspomnieć o żurku. Zupa ta stała się
już jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli naszej tradycji kulinarnej na
świecie. Obcokrajowcy przyjeżdżający do naszej Ojczyzny bez zawahania bardzo
często potrafią wymówić dźwięk [Ʒ] odpowiadający mniej-więcej polskiemu „Ż” i
odważnie wołają w restauracjach żurek w
chlebie. Aż dziwi fakt, że statystyczny Polak przysmak ten spożywa zaledwie
raz do roku, w czasie Świąt Wielkiej Nocy. Może warto sięgnąć po poniższy
przepis odrobinę częściej? Przekonajcie się sami, że przygotowanie domowego
żurku jak należy, to znaczy z własnoręcznie przygotowanego zakwasu, nie jest
wcale trudne. Szanowni Czytelnicy, dziś na Italianizzato zawodnik z Polski w
pojedynku Pasqua vs. Wielkanoc! CZYTAJ DALEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz