Penne
z wódką
Przepis, który prezentuję dziś na blogu, nie został
bynajmniej wymyślony przez żadnego Polaka. Penne z wódką, wbrew pozorom, to
danie typowo włoskie. Jego historia jest jedną z tych, które nie zaczynają się
w wiekach średnich lub jeszcze dawniej. Pomysł na podanie makaronu z sosem z
dodatkiem wódki narodził się w latach osiemdziesiątych XX wieku. Przez pewien
czas przepis ten robił furorę, ale odszedł w niepamięć szybciej niż pojawił się
na włoskich stołach. Historia tego dania była zatem krótka. Dziś, rzadko bo
rzadko, ale jednak, penne z wódką można zamówić w niektórych lokalach we
Włoszech. Przejdźmy do sedna bez dalszych dywagacji.
Składniki
na 4 porcje:
·
400g makaronu penne
·
200g passaty
pomidorowej
·
100g wędzonego,
surowego boczku
·
50ml wódki
·
75ml śmietany 18%
·
Sól
·
Peperoncino w
płatkach
Jest to kolejny przepis z serii proste, łatwe i
przyjemne. Zaczynamy od wrzucenia makaronu do gotującej się osolonej wody. W
ciągu kilku-kilkunastu minut przygotujemy sos, którym doprawimy penne.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie paski boczek.
Wysmażamy go na niewielkim ogniu. Gdy to nastąpi całość podlewamy wódką.
Czekamy, aż alkohol odparuje i dodajemy do boczku passatę pomidorową, a
następnie doprowadzamy sos do wrzenia. Doprawiamy solą oraz peperoncino w
płatkach i zdejmujemy ze źródła ciepła. Dodajemy śmietanę i całość dokładnie
mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy również na patelnię, na której znajduje
się już sos. Penne z sosem należy dobrze połączyć, można na ten czas patelnię
znów ustawić na źródle ciepła. Penne alla vodka gotowe!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńFajny blog. Na tym blogu na pewno warto przebywać bo można dużo się dowiedzieć.
OdpowiedzUsuń