Makaron
z cukinią i szynką
Dawno nie było przepisu z serii łatwe, szybkie i… z
makaronem. Dziś nadrabiamy zaległości. Makaron z cukinią i gotowaną szynką to
opcja na obiad, którego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu (przy odrobinie
wprawy można zmieścić się w 15 minutach), a jest przy tym bardzo smaczny.
Składniki
na 4 porcje:
·
500g makaronu tagliatelle
·
200g szynki
gotowanej
·
1 średnia cukinia
·
250g sera mascarpone
·
Oliwa z oliwek
·
Sól
·
Pieprz
Zaczynamy od zagotowania mocno osolonej wody na makaron.
Użyłem tagliatelle, ale równie dobrze sprawdzi się każdy makaron w formie
długich nitek, rurek, bądź wstążek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i
podsmażamy na niej pokrojoną w małe kawałki gotowaną szynkę (może być wędzona).
Gdy szynka lekko się przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość
przesmażamy dosłownie przez kilka minut. Możemy również podlać cukinię z szynką
odrobiną półsłodkiego białego wina. Kolejnym krokiem jest dodanie serka
mascarpone i doprowadzenie do całkowitego połączenia się składników. Gdy to
nastąpi możemy odcedzić makaron i połączyć go z sosem na patelni. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Na tym właściwie koniec, danie przekładamy na talerze.
Całość można jeszcze posypać tartym serem typu Grana Padano, ale w tym wypadku
nie jest to koniecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz