____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

piątek, 6 listopada 2015

Risotto alla zucca

Risotto z dynią


Przyszła jesień, a więc przyszedł czas na dania bazujące na produktach odpowiednich dla tej pory roku. Grzybów w tym roku jak na lekarstwo, trzeba szukać gdzie indziej. Są dynie i jabłka (chociaż tak jednym, jak i drugim, pogoda nie umiliła wzrastania i dojrzewania). A skoro mamy dynie, to można zrobić risotto alla zucca. Wykorzystamy i jabłka, chociaż nie w czystej postaci.
Przepis na tę potrawę pochodzi z północnych Włoch i to właśnie tam przygotowuje się je najczęściej. Risotto alla zucca, obok risotto alla milanese, to jedno z ulubionych dań mieszkańców Mediolanu. Nie powinno to dziwić, bowiem sama idea przygotowywania dania na bazie ryżu narodziła się w regionach leżących na górze Półwyspu Apenińskiego.

Składniki dla 4 osób:
·         400g ryżu arborio
·         300g dyni
·         Ok. 300ml cydru wytrawnego
·         1 duża cebula
·         1 pęczek natki pietruszki
·         100g tartego sera Grana Padano
·         1l bulionu warzywnego
·         50g masła
·         15ml oliwy z oliwek
·         Sól, pieprz

Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia w garnku masła oraz dodania oliwy z oliwek. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w dość drobną kostkę dynię. Całość najpierw trzymamy na samym maśle z oliwą z oliwek. Po kilku minutach podlewamy dynię odrobiną cydru i przykrywamy pokrywką, aby dusząc się na wolnym ogniu zmiękła.
Po około 10 minutach do garnka wsypujemy ryż, obsmażamy go przez krótką chwilę, a następnie wlewamy pozostały cydr. Gdy płyn wyparuje dolewamy porcję bulionu i tak do momentu, gdy ziarna ryżu będą al dente.
Na sam koniec wsypujemy do garnka tarty ser Grana Padano oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, porządnie mieszamy i dokładamy jeszcze odrobinę masła, aby nadać risottu kremową konsystencję. Voilà!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz