Toskański
gulasz z dziczyzny
Wymieniając bogactwa Toskanii należy z pewnością
napomknąć o lasach, które zamieszkuje mnóstwo zwierzyny łownej. Przez wieki
Toskańczycy nauczyli się korzystać z rozsądkiem z tego dobra, dzięki czemu
zachowują względną równowagę między kulinarnymi zapędami, a względami natury
przyrodniczej. Pieczone dzikie ptactwo, gulasz z dzika czy sarny, to tylko
niektóre z przepisów, które przewijają się w niemalże zabytkowych książkach
kucharskich. Mieszkańcy regionu chętnie korzystają z dorobku kulturowego oraz z
tego, co dają im lasy również dzisiaj, miedzy innymi właśnie dlatego warto
odwiedzić Toskanię.
Prezentowałem ostatnio przepis na danie, które bez dwóch
zdań wywodzi się z nizin społecznych – zuppa toscana. Dziś jednak zajmę się
kuchnią stanów wyższych. Kto bowiem mógł sobie pozwolić na spezzatino z dzika,
jeśli nie osoba, w której posiadaniu znajdowały się rozległe lasy i puszcze.
Podobnie jak w niegdysiejszej Polsce, również w Toskanii zwierzyna łowna
należała do możnych i aby móc dostąpić zaszczytu jej konsumowania, trzeba było
zgody owego.
Składniki
na marynatę:
·
1kg mięsa z dzika
·
1 średnia cebula
·
1 duża marchew
·
500ml czerwonego
wina wytrawnego
·
Sól
·
Pieprz
·
2-3 liście laurowe
·
Kilka ziaren
jałowca
Przygotowanie spezzatino zaczynamy od zamarynowania mięsa
na minimum 12 godzin przed samym przyrządzaniem dania. Mięso kroimy w kostkę
(kawałki o boku ok. 2cm). Należy pozbyć się nadmiaru tłuszczu, bowiem to
właśnie on odpowiada za charakterystyczny posmak dziczyzny, który sprawia, że
wiele osób zraża się do tego typu mięsa. Cebulę i marchew drobno siekamy lub
rozdrabniamy przy użyciu blendera. Mieszamy warzywa z mięsem oraz przyprawami i
zalewamy winem w garnku z wysokimi bokami. Odkładamy marynatę do lodówki na
12-24h.
Składniki:
·
1 pęczek selera
naciowego
·
1 średnia marchew
·
1 średnia cebula
·
1 ząbek czosnku
·
Kilka liści szałwii
·
1 gałązka rozmarynu
·
200ml czerwonego
wina wytrawnego
·
Garść suszonych
grzybów leśnych
·
Oliwa z oliwek
·
Sól
·
Pieprz
Gdy mięso jest już zamarynowane i nabrało smaku od wina
oraz przypraw, możemy przystąpić do właściwego przygotowania spezzatino.
Oddzielamy wino od mięsa i warzyw na sitku z drobnymi oczkami. Usuwamy również
liście laurowe.
W garnku należy rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na
niej posiekany czosnek oraz drobno pokrojone cebulę, marchew i seler. Dodajemy
również liście szałwii i gałązkę rozmarynu (na końcu gotowania wyjmiemy ją z
garnka). Na tym etapie do podsmażonych warzyw możemy dodać mięso zamarynowane
dzień wcześniej. Po około 15 minutach podlewamy spezzatino winem i dodajemy
suszone grzyby, które należy wcześniej namoczyć i wypłukać kilkakrotnie.
Przykrywamy całość i na małym ogniu dusimy przez minimum 2 godziny. Po tym
czasie mięso powinno być już miękkie i dostatecznie aromatyczne. Doprawiamy
danie solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, kaszą lub polentą.
Odkrywaj Toskanię z Italianizzato klikając poniżej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz