Klasyczny
przepis kuchni włoskiej
Dziś na Italianizzato przepis z
serii proste, szybkie i smaczne. Co więcej, penne all’arrabbiata to kolejny
klasy kuchni Półwyspu Apenińskiego. Zgodnie z przekazami ten sposób
przygotowania makaronu narodził się w Lacjum, a więc w tym samym regionie, co
opisywana przeze mnie niedawno amatriciana. Nie do końca wiadomo skąd wzięła
się nazwa dzisiejszego dania („arrabbiato” po włosku oznacza „wściekły”). Wśród
różnych teorii najczęściej pojawia się ta, według której twarz osoby wściekłej
jest równie czerwona, co twarz osoby, która kilka chwil wcześniej zjadła
makaron z dodatkiem pikantnych papryczek.
Składniki
na 4 porcje:
·
400g spaghetti
·
75g pecorino
stagionato
·
200g passaty
pomidorowej
·
1 pikantna
papryczka (świeże lub suszone)
·
1-2 łyżki oliwy z
oliwek
·
1-2 ząbki czosnku
Jak już nadmieniłem na wstępie, nie mamy do czynienia z
przepisem ekstremalnie trudnym, więc i moje rady ograniczą się do kilku
zwięzłych zdań. W osolonej wodzie gotujemy al dente makaron penne. W
międzyczasie przystępujemy do przygotowania sosu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na gorącym
tłuszczu podsmażamy przez chwilę drobno posiekany czosnek i pikantną papryczkę.
Czosnek musi się jedynie zeszklić, zbyt długo podsmażany nabierze gorzkiego
smaku. Ostatnią czynnością jest dodanie passaty pomidorowej i zagotowanie
całości.
Makaron odsączamy, wrzucamy na patelnię z sosem. Wszystko
podgrzewamy jeszcze przez chwilę i mieszamy, aby składniki dobrze się
połączyły. Przekładamy na talerze i posypujemy startym pecorino.
To dla mnie najlepsza obiadowa opcja:)
OdpowiedzUsuń