____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

środa, 15 lipca 2015

Colli Tortonesi Barbera 2012 DOC I Carpini

Szczera czerwień z Piemontu


            Dawno w Piemoncie mnie nie było, zarówno fizycznie, jak i enologicznie -  to znaczy otwierając butelkę z tego regionu. O ile w pierwszym sensie zawitam tam dopiero jesienią, o tyle szybki wypad do regionu „u stóp gór” odbyłem dzięki flaszce zakupionej od łódzkiego importera Moja Italia.
            Barbera to szczep, który wręcz idealnie udaje się w Piemoncie. Daje wina różne, tak pod względem jakości, jak pod względem stylu. Wszystkie jednak butelki z nazwą tego szczepu na etykiecie łączy jedna cecha: owocowość. Czy to świeże, dojrzałe wiśnie, czy to nieco wygotowane inne czerwone owoce, czy też wreszcie jagody i jeżyny rodem z lasu. Wina te przy tym są zazwyczaj dość lekkie (chociaż bywają wyjątki, jak choćby Barbera d’Asti od Icardi).
            Barbera od Cascina i Carpini zdecydowanie wpisuje się w wyżej przedstawiony obraz. Wino ma czerwoną barwę z fioletowo-purpurowymi refleksami. Da się tu wyczuć mieszankę jeżyn, wiśni i owoców leśnych. Wszystko to przyprószone odrobiną przypraw i ściółki leśnej. Na podniebieniu w pierwszym momencie dość wysoka kwasowość, która ulega złagodzeniu po porządnym napowietrzeniu wina. Wino średnio-ciężkie z łagodną taniną i długim, owocowym finiszem. Dobrze zagra z pierwszymi daniami na bazie makaronów i mięsnych sosów, uniesie też niezbyt ciężkie drugie dania (mogą być polędwiczki wieprzowe itp.). Dobre wino nie tylko na co dzień, nie przyniesie wstydu na niedzielnym stole.

Nazwa: Colli Tortonesi Barbera 2012 DOC
Producent: I Carpini
Miejsce zakupu: Moja Italia
Cena: 55zł
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Ocena: 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz