____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

sobota, 13 czerwca 2015

Montefalco Rosso Colli Amerini 2008 D. O. C.

Owoc i deska z Umbrii


Zawsze gdy sięgam po czerwone wino z Umbrii obawiam się, że dostanę drewnianą szczapą w twarz i na tym się skończy. Dzieje się tak nader często, gdy w moim kieliszku ląduje wino opatrzone napisem „Montefalco”. Trzeba przyznać, że wina z tego rejonu są bogate w taniny, o których nie zawsze można powiedzieć, że są dobrze zintegrowane z całością. Za to jeśli uda nam się trafić na trunek, w którym garbnik jest potężny, ale nie zostawia drzazg na podniebieniu, możemy mówić o bardzo dobrym winie, które uniesie wiele kulinarnych akompaniamentów.
Opisywaną dzisiaj butelkę otrzymałem w prezencie już niespełna rok temu. Producent tego wina to Cantina dei Colli Amerini, winnica która wchodzi w skład większej spółki zrzeszającej producentów produktów rolno-spożywczych z Umbrii. Gruppo Grifo a więc, bo o nim tu mowa, zajmuje się produkcją przetworów na bazie umbryjskich warzyw i owoców, dystrybucją umbryjskiego mleka, w ofercie ponadto znajdują się inne produkty regionalne (jak choćby lokalne sery).
Nie sposób stwierdzić jakie szczepy składają się na Montefalco Rosso, bo etykieta milczy na ten temat, a na stronie producenta próżno szukać informacji dotyczących tej butelki. Normy apelacji zakładają, że wina powinny być produkowane w przeważającej mierze z owoców szczepu Sangiovese (60-70%) oraz Sagrantino (10-15%). Resztę mogą stanowić wszystkie czerwone odmiany dopuszczone do uprawy w Umbrii.
W kieliszku wylądowało wino o rubinowej barwie z miedziano-ceglastą obwódką. Kolor średnio intensywny, klarowny, bez innych znaków szczególnych. Aromat to przede wszystkim śliwka i wiśnia. Biorąc pod uwagę wiek wina, owoce są nadal świeże. Nic więcej raczej nie da się tu wyczuć. W ustach na początku górę bierze przyjemna wiśnia, chwila pustki, po czym atak kwasu, tanin i pieprzu. Dopiero na drugi dzień po otwarciu wino zyskuje nieco ogłady. Tanina wciąż się wybija, ale nie jest ona już tak zadziorna i dominująca, nie przeszkadza. Do tego wina potrzebny jest konkretny kawał mięsa…

Nazwa: Montefalco Rosso 2008 D. O. C.
Producent: Cantina dei Colli Amerini
Miejsce zakupu:
Cena: ok. 6 euro
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Ocena:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz