____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 25 stycznia 2015

Spaghetti alle vongole

Spaghetti z sercówkami w białym winie


Od kiedy wróciłem z Włoch, a chwilę później z Francji, nie mogłem przestać myśleć o sercówkach i mulach. Zwiedziłem pół miasta w poszukiwaniu małży i już chciałem dać za wygraną. Wbrew pozorom wcale nie jest tak łatwo zdobyć owoce morza (dobrej jakości) w Polsce, nawet w dużym mieście. W końcu jednak udało mi się zdobyć kilogram świeżutkich sercówek i mogłem stworzyć sobie wakacyjny klimat w domu.

Składniki dla 4 osób:
·         500g makaronu spaghetti
·         1kg sercówek
·         2-3 ząbki czosnku
·         1 pęczek natki pietruszki
·         100ml białego wina wytrawnego (np. Grillo&Inzolia)
·         Oliwa z oliwek Extra Vergine
·         Sól
·         Pieprz
·         1 peperoncino (opcjonalnie)

Zaczynamy od porządnego wymycia małży. Po zimną bieżącą wodą czyścimy każdą muszlę i pukamy nią od blat lub deskę, by pozbyć się drobinek piasku. Tak przygotowane małże płuczemy kilkakrotnie do momentu, gdy w misce nie będzie pojawiać się piasek. Następnie przystępujemy do gotowania. W garnku należy rozgrzać oliwę z oliwek (mile widziana aromatyzowana, np. czosnkowa). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną pikantną papryczkę.
Gdy w powietrzu rozejdzie się aromat czosnku i peperoncino to znak, że możemy do garnka wrzucić sercówki. Przykrywamy małże i na dosyć dużym ogniu gotujemy do momentu, gdy wszystkie muszle się otworzą. Następnie dolewamy do garnka 100ml białego wina wytrawnego (w moim wypadku Grillo Terre Siciliane IGP 2012 Duca di Castelmonte z Centrum Wina). Czekamy aż płyn odparuje i możemy zdjąć małże z ognia. Wszystkie małże należy wyjąć z muszli. Te, które się nie otworzyły są niedobre i nie nadają się do spożycia.
            Teraz należy ugotować spaghetti al dente (w mocno osolonej wodzie). Jak tylko stan makaronu będzie zadowalający, odcedzamy go. Spaghetti umieszczamy w garnku z oliwą z oliwek, małżami i posiekaną drobno pietruszką. Podsmażamy całość przez minutę-dwie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie jest właściwie już gotowe i można je serwować. Warto zostawić kilka sercówek w skorupkach, aby potem wykorzystać je do dekoracji.


1 komentarz: