____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 14 września 2014

Lasagne alla bolognese

Tradycyjne danie z regionu Emilia-Romagna


            Przygotowaliśmy ostatnio ragù alla bolognese, a więc teraz przepis wykorzystujący ten sos. Lasagne alla bolognese znamy wszyscy, ale wielu z nas nie wie, jak danie to powinno smakować. Podawane w szybkich barach płaty makaronowe przekładane nie-wiadomo-czym daleko odbiegają od oryginału z Bolonii.

Składniki na 6 porcji:
·         400g makaronu lasagne
·         200g tartego Parmigiano Reggiano
·         Łyżka masła
·         1kg beszamelu
·         1kg ragù alla bolognese

Do beszamelu:
·         1l mleka
·         100g masła
·         100g mąki pszennej
·         Łyżeczka soli
·         Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej



Przygotowanie zaczynamy od rozmrożenia lub rozgotowania ragù alla bolognese (w zależności od tego, czy używamy mrożonego, czy zagotowanego ówcześnie w słoiku). W tym samym czasie, na innym palniku, ustawiamy rondel, w którym przygotujemy beszamel. Rozpuszczamy 100g masła, a gdy to nastąpi dodajemy 100g mąki pszennej. Podsmażamy przez chwilę mąkę z masłem, a następnie dolewamy stopniowo mleka. Czynimy to tak długo, aż beszamel będzie miał kremową konsystencję. Ważne przy tym jest nieustanne mieszanie, by w sosie nie powstały grudki. Doprawiamy beszamel solą i gałką muszkatołową.


Dalsze przygotowanie lasagne alla bolognese jest zasadniczo proste. Układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy makaronu, beszamelu i ragù. Zanim jednak to uczynimy naczynie należy wysmarować masłem, by podczas pieczenia danie nie przywarło do ścian. By zapobiec przywieraniu makaronu do dna należy położyć na sam początek odrobinę ragù. Następnie układamy warstwę lasagne, warstwę beszamelu i znów sosu bolońskiego. Dwie ostatnie warstwy makaronu przekładamy wymieszanym beszamelem, ragù i 100g tartego Parmigiano Reggiano. Całość pokrywamy tartym parmezanem.



Danie pieczemy w nagrzanym do 160ºC piekarniku przez około 70minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy lasagne na 15 minut. Dopiero po tym czasie przystępujemy do serwowania. Dzięki takiemu zabiegowi lasagne będzie łatwiej wyjąć z naczynia żaroodpornego w ładnych kawałkach.



Przepis bierze udział w akcji:
Włoskie smaki

4 komentarze:

  1. To się nazywa porządna lasagne! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłem ją kilkanaście razy już wg tego przepisu, jest to wersja idealna - wszystkiego jest akurat (metoda prób i błędów wciąż najlepsza ;) )

      Dziękuję za akceptację przepisu.

      Usuń
  2. trudny przepis i w niektórych sklepach nie maja takich składników aaa ile tego mięsa?

    OdpowiedzUsuń