Tradycyjne
danie z regionu Emilia-Romagna
Przygotowaliśmy ostatnio ragù alla
bolognese, a więc teraz przepis wykorzystujący ten sos. Lasagne alla bolognese
znamy wszyscy, ale wielu z nas nie wie, jak danie to powinno smakować. Podawane
w szybkich barach płaty makaronowe przekładane nie-wiadomo-czym daleko
odbiegają od oryginału z Bolonii.
Składniki
na 6 porcji:
·
400g makaronu
lasagne
·
200g tartego
Parmigiano Reggiano
·
Łyżka masła
·
1kg beszamelu
·
1kg ragù alla
bolognese
Do
beszamelu:
·
1l mleka
·
100g masła
·
100g mąki pszennej
·
Łyżeczka soli
·
Pół łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie zaczynamy od rozmrożenia lub rozgotowania
ragù alla bolognese (w zależności od tego, czy używamy mrożonego, czy
zagotowanego ówcześnie w słoiku). W tym samym czasie, na innym palniku,
ustawiamy rondel, w którym przygotujemy beszamel. Rozpuszczamy 100g masła, a
gdy to nastąpi dodajemy 100g mąki pszennej. Podsmażamy przez chwilę mąkę z
masłem, a następnie dolewamy stopniowo mleka. Czynimy to tak długo, aż beszamel
będzie miał kremową konsystencję. Ważne przy tym jest nieustanne mieszanie, by
w sosie nie powstały grudki. Doprawiamy beszamel solą i gałką muszkatołową.
Dalsze przygotowanie lasagne alla bolognese jest
zasadniczo proste. Układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy
makaronu, beszamelu i ragù. Zanim jednak to uczynimy naczynie należy wysmarować
masłem, by podczas pieczenia danie nie przywarło do ścian. By zapobiec
przywieraniu makaronu do dna należy położyć na sam początek odrobinę ragù.
Następnie układamy warstwę lasagne, warstwę beszamelu i znów sosu bolońskiego.
Dwie ostatnie warstwy makaronu przekładamy wymieszanym beszamelem, ragù i 100g
tartego Parmigiano Reggiano. Całość pokrywamy tartym parmezanem.
Danie pieczemy w nagrzanym do 160ºC piekarniku przez
około 70minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy lasagne na 15 minut. Dopiero
po tym czasie przystępujemy do serwowania. Dzięki takiemu zabiegowi lasagne
będzie łatwiej wyjąć z naczynia żaroodpornego w ładnych kawałkach.
Przepis bierze udział w akcji:
Pychota! :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa porządna lasagne! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuńRobiłem ją kilkanaście razy już wg tego przepisu, jest to wersja idealna - wszystkiego jest akurat (metoda prób i błędów wciąż najlepsza ;) )
UsuńDziękuję za akceptację przepisu.
trudny przepis i w niektórych sklepach nie maja takich składników aaa ile tego mięsa?
OdpowiedzUsuń58 year old Associate Professor Walther Franzonetti, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Homebrewing. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Mercedes-Benz 680S Torpedo Roadster. czytaj tutaj
OdpowiedzUsuń33 year old Software Consultant Hobey Bottinelli, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Jewelry making. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a S40. znajdz wiecej informacji
OdpowiedzUsuń