Szparagi
w cieście francuskim z Szynką Parmeńską
Gdy mowa o szparagach, to raczej nie
mowa o Włoszech. Warzywo to zdecydowanie symbolem włoskości nigdy nie było i nie jest.
Trzeba jednak oddać makaroniarzom, że mają oni świetne składniki, które
idealnie zgrają się z „zielonymi (lub białymi) badylami”, tak popularnymi w
zachodniej Polsce i Niemczech. Dziś przepis łatwy, szybki, wiosenny i, co
najważniejsze, bardzo smaczny.
Składniki
na 2 osoby:
·
4 szparagi
(najlepiej zielone)
·
125g ciasta
francuskiego
·
4 plasterki szynki
parmeńskiej
·
20g Parmigiano
Reggiano w płatkach
·
Jajko
(niekoniecznie)
Do tego przepisu najlepiej użyć dzikich szparagów, gdyż
mają one wyrazisty, charakterystyczny smak, który świetnie współgra z szynką
parmeńską i parmezanem. Zdaję sobie jednak sprawę, że o takie szparagi może być
trudno. Pozostają zwykłe zielone lub białe i tutaj zdecydowanie stawiam na te
pierwsze. Białe szparagi mają zbyt delikatny smak, który może nie poradzić
sobie z aromatyczną szynką i serem. Pomimo usilnych starań, nie zdołałem kupić
zielonych, więc zadowoliłem się białymi, a szczerze mówiąc, i o te było trudno.
W tym roku szparagów jest mniej niż w zeszłym, a chętnych dużo…
Zaczynamy od oczyszczenia szparagów. Myjemy je pod zimną,
bieżącą wodą. Następnie wycieramy ręcznikami kuchennymi. Odcinamy białe
końcówki, obieramy szparagi (jeśli są młode nie trzeba tego robić bardzo
dokładnie), ważne tylko, żeby nie były one łykowate po ugotowaniu. Szparagi
gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Gdy są al dente wyjmujemy
je z wody i czekamy aż ostygną.
Następnie na plasterkach szynki układamy płatki
Parmigiano Reggiano (równie dobrze może być tarty ser) i zawijamy je wokół
szparagów. Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski (około 2-3cm) i owijamy je
wokół szparagów. Układamy wszystko na blasze, smarujemy roztrzepanym ówcześnie
jajkiem, możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem. Pieczemy przez 15-20 minut
w piekarniku rozgrzanym do około 200ºC.
Do tego jakiś niemiecki riesling (tak wiem, nie włoski) i
cóż… nic więcej od życia nie potrzeba.
świetny pomysł na szparagi:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w pełni ;) Coś innego niż po prostu gotowane, czy zupa szparagowa.
Usuń