Klasyczny
makaron z boczkiem
Spaghetti alla carbonara to potrawa
wywodząca się z niskich warstw społecznych, jak z resztą większość włoskich
klasyków. Pracujący w kopalniach ludzie potrzebowali dania, które będzie łatwe
i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie konkretne i pełnowartościowe. A co
może być pełniejszego, zawierającego wszystko, co do życia potrzebne, niż
makaron z boczkiem i jajkami?
Składniki
na 1 porcję:
· 100-150g spaghetti
· 1 mała cebula
· 50g boczku
· 1 jajko
· tarty Pecorino Romano, Granda Padano lub inny twardy ser
· pieprz
· natka pietruszki
· 100-150g spaghetti
· 1 mała cebula
· 50g boczku
· 1 jajko
· tarty Pecorino Romano, Granda Padano lub inny twardy ser
· pieprz
· natka pietruszki
Przepisów na carbonarę, jak świat długi i szeroki, wiele…
Pomimo, że jest to danie niezwykle proste i szybkie, ludzie ciągle coś
zmieniają, by przyrządzić je jeszcze mniejszym wysiłkiem. Jedyna trudność przy
przygotowywaniu carbonary wiąże się z szybkim i wprawnym połączeniem sosu na
bazie jajek z makaronem. Pani Magdo, przykro mi, ale carbonara oryginalna
śmietanki na oczy nie widziała. I nie będzie widzieć. (A „bruszeta” to nie
włoskie danie, nie wiem jakie, ale z pewnością nie włoskie.)
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z oliwą. W tym
czasie pokrojony w kostkę boczek z cebulą trafia na patelnię. W oryginale nie
stosuje się boczku, ale guanciale (dojrzewające podgardle wieprzowe – wł. guancia to po polsku policzek).
U nas znalezienie takiego składnika może graniczyć z cudem, stąd też boczek.
W kubku należy roztrzepać widelcem jajko, doprawić
pieprzem i dosypać starty ser. Gdy makaron będzie al dente należy go odcedzić i
wrzucić na patelnie z boczkiem i cebulą. Ważne jest, aby patelnia w tym
momencie była już zdjęta z ognia. Teraz następuje najtrudniejszy moment – do
boczku, cebuli i makaronu dolewamy masę na bazie jajka. Makaron musi połączyć
się ze wszystkimi składnikami, jajko powinno obkleić nitki i lekko się ściąć
(ale nie chcemy jajecznicy). Chodzi o uzyskanie gładkiej masy, kremowego sosu,
a nie surowego lub usmażonego jajka. Danie przekładamy na talerz i
posypujemy posiekaną natką pietruszki (tak, natką pietruszki). Można dodać
jeszcze trochę startego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz