____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 17 września 2017

Korki z polskiego wina | Lech Mill | Dom Bliskowice

Spotkanie z właścicielem Domu Bliskowice


            Zaczął się nowy rok szkolny. Dzieciaki mniej lub bardziej ochoczo ruszyły do swoich alma mater. Studenciaki w ten czas korzystają jeszcze z ostatnich dni wolności lub (ci mniej szczęśliwi) przygotowują się do kampanii wrześniowej. O reformie szkolnictwa dużo słów padło i dużo zapewne jeszcze padnie. Tych pochlebnych i tych mniej pochlebnych. Nie będąc w wieku szkolnym, ani nie mając dzieci w takimż wieku, trudno mi wypowiadać się na temat rewolucji w szkolnictwie. Mogę natomiast (i bardzo chcę) wypowiedzieć się o rewolucji w polskim winiarstwie, a na jej temat paść powinny same superlatywy.
              We wrześniu oficjalnie zaczyna się nie tylko szkoła. W tym samym czasie rusza również wiele szkoleń i kursów organizowanych przez niekoniecznie państwowe ośrodki. Podyplomówki, kursy językowe, nowe sezony kursów tańca i… w tym roku również kurs korepetycji z polskiego wina w Akademii Kulinarnej SPOT. to Eat. Szanowni, odpuśćcie sobie kolejny kurs niemieckiego (co najwyżej podszlifujcie włoski!), nie wydawajcie pieniędzy na warsztaty przyrządzania hiszpańskich tapas, dajcie sobie spokój z salsą, merengo czy tango. Zainwestujcie w rozwój swój i polskiego winiarstwa poprzez korki z polskiego wina! Dzięki nim, nawet będąc enologicznym laikiem, dowiecie się wszystkiego tego, co niezbędne aby docenić rodzime butelki (zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej). Cykl Korki z polskiego wina to kolejna inicjatywa SPOT.a (współorganizowana tym razem z nowym pismem o winie Ferment), która ma na celu promocję rodzimego winiarstwa. Na każde ze spotkań zaproszony jest jeden z polskich producentów, który w niezobowiązującej atmosferze prezentuje swoje wina (a czasem i butelki zaprzyjaźnionych winiarzy z regionu). Moderatorem spotkań jest człowiek, któremu nie sposób odmówić potężnej wiedzy empirycznej i teoretycznej o polskim winie, Maciej Nowicki. Aby jednak docenić potencjał prezentowanych trunków w pełni, kucharz SPOT.a podczas każdych korków dba o nienaganne towarzystwo na talerzu w postaci baskijskich pintxos. CZYTAJ WIĘCEJ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz