Spotkanie
z właścicielem Domu Bliskowice
Zaczął
się nowy rok szkolny. Dzieciaki mniej lub bardziej ochoczo ruszyły do swoich alma mater. Studenciaki w ten czas korzystają
jeszcze z ostatnich dni wolności lub (ci mniej szczęśliwi) przygotowują się do
kampanii wrześniowej. O reformie szkolnictwa dużo słów padło i dużo zapewne
jeszcze padnie. Tych pochlebnych i tych mniej pochlebnych. Nie będąc w wieku
szkolnym, ani nie mając dzieci w takimż wieku, trudno mi wypowiadać się na
temat rewolucji w szkolnictwie. Mogę natomiast (i bardzo chcę) wypowiedzieć się
o rewolucji w polskim winiarstwie, a na jej temat paść powinny same
superlatywy.
We
wrześniu oficjalnie zaczyna się nie tylko szkoła. W tym samym czasie rusza również
wiele szkoleń i kursów organizowanych przez niekoniecznie państwowe ośrodki.
Podyplomówki, kursy językowe, nowe sezony kursów tańca i… w tym roku również
kurs korepetycji z polskiego wina w Akademii Kulinarnej SPOT. to Eat. Szanowni,
odpuśćcie sobie kolejny kurs niemieckiego (co najwyżej podszlifujcie włoski!),
nie wydawajcie pieniędzy na warsztaty przyrządzania hiszpańskich tapas, dajcie
sobie spokój z salsą, merengo czy tango. Zainwestujcie w rozwój swój i
polskiego winiarstwa poprzez korki z polskiego wina! Dzięki nim, nawet będąc
enologicznym laikiem, dowiecie się wszystkiego tego, co niezbędne aby docenić rodzime
butelki (zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej). Cykl Korki z polskiego
wina to kolejna inicjatywa SPOT.a (współorganizowana tym razem z nowym pismem o
winie Ferment), która ma na celu promocję rodzimego winiarstwa. Na każde ze
spotkań zaproszony jest jeden z polskich producentów, który w niezobowiązującej
atmosferze prezentuje swoje wina (a czasem i butelki zaprzyjaźnionych winiarzy
z regionu). Moderatorem spotkań jest człowiek, któremu nie sposób odmówić
potężnej wiedzy empirycznej i teoretycznej o polskim winie, Maciej Nowicki. Aby
jednak docenić potencjał prezentowanych trunków w pełni, kucharz SPOT.a podczas
każdych korków dba o nienaganne towarzystwo na talerzu w postaci baskijskich
pintxos. CZYTAJ WIĘCEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz