Prosciutto
crudo a casa
Trudno znaleźć osobę, która nie
doceniałaby smaku Prosciutto Crudo di Parma. Trudniej jest jednak znaleźć w
Polsce inną świetną włoską wędlinę – Prosciutto San Daniele. Moim skromnym
zdaniem, ta druga szynka jest o niebo lepsza od parmeńskiej, ale ze specami od
marketingu się nie dyskutuje, ani nie wchodzi na wojenną ścieżkę.
Jakby nie było, obydwa wyżej
wymienione rodzaje surowej szynki prezentują wysoki poziom, za czym idzie też
dość wysoka cena (nie ma co się dziwić, kupując Lamborghini musimy wydać
pokaźną sumkę… jeśli nam żal, idźmy do salonu Fiata). Właściwie każdy włoski
region może się pochwalić miejscową prosciutto crudo, a do najciekawszych
smaków należą właśnie te najmniej znane. Niestety w Polsce trudno o te
regionalne skarby, jedynym sposobem na ich zdobycie, jest udanie się do miejsca
ich produkcji… albo zrobienie czegoś na ich wzór w swoim własnym domu!
Składniki:
·
500g szynki
wieprzowej
·
200g cukru pudru
·
100g soli
peklującej
·
Ząbek czosnku
·
Przyprawy (tymianek,
majeranek, rozmaryn, pieprz…)
Po tym, jak przeczytacie niniejszy przepis, zaczniecie
zachodzić w głowę, dlaczego nigdy wcześniej nie przyszło Wam na myśl zrobienie
prosciutto crudo w domu. Za chwilę bowiem przekonacie się, jak dziecinnie
proste jest wykonanie ziołowej surowej szynki w domowych warunkach.
Zaczynamy od umycia mięsa pod zimną wodą. Użyłem szynki z
rasy puławskiej, jednej z najbardziej docenianych przez smakoszy (równie dobrą
chlubą cieszy się świnia rasy złotnickiej). Jeśli nie chcecie od razu, w
ciemno, wydawać większych sum pieniędzy, po prostu postarajcie się o świeży
kawałek szynki wieprzowej obojętnie jakiej rasy. Wracając do przepisu, po
umyciu mięsa pod bieżącą wodą należy je dokładnie osuszyć papierowymi
ręcznikami.
Następnie układamy szynkę w garnku lub misce i dokładnie
obtaczamy cukrem pudrem (a nawet wręcz zasypujemy nim mięso). Tak przygotowaną
szynkę odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie cukier puder wyciągnie
znaczne ilości wody z mięsa i się rozpuści. Wylewamy wodę, szynkę znów
dokładnie myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Mięso kolejno zasypujemy solą peklującą (stanowczo
odradzam używanie zwykłej soli). Podobnie, jak poprzednio, zasypaną solą
wieprzowinę wkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie sól wyciągnie kolejną
porcję wody z mięsa i się rozpuści. Powstałą wodę wylewamy, szynkę myjemy i
dokładnie osuszamy.
W moździerzu należy zmiażdżyć ząbek czosnku, a następnie
połączyć go z przyprawami. W moim wypadku było to pół łyżeczki pieprzu, tyleż
samo rozmarynu i tymianku oraz odrobina majeranku, ale w kwestii doprawiania
dopuszczalna jest właściwie całkowita dowolność.
Szynkę dokładnie obtaczamy w stworzonej mieszance
przypraw, a następnie zawijamy w gazę. Kto jeszcze pamięta pieluchy tetrowe
(wciąż dostępne w sprzedaży), ten z sentymentu może ich użyć – efekt będzie ten
sam. Zawinięte w gazę mięso dokładnie obwiązujemy sznurkiem (koniecznie
naturalnym) i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. Im
wyższa temperatura pomieszczenia, tym szynka będzie szybciej gotowa, ale też
mniej aromatyczna, dlatego piwnica ze stałym dostępem świeżego powietrza jawi
się jako miejsce idealne dla naszej domowej szynki. Powinna ona schnąć od
jednego do trzech tygodni, w zależności od temperatury otoczenia.
Gotową szynkę można spokojnie przechowywać w lodówce do
miesiąca, a nawet dłużej. Wraz z upływem czasu na powierzchni szynki może
pojawić się biały osad – to sól, nie należy się tym przejmować.
Bardzo ciekawy przepis. Chciałabym się nauczyć wyrabiać takie smaczne mięsne produkty. Na tą chwilę zamawiam gotowe wyroby z oferty Karol-Zakłady Mięsne i przyznam, że ich wędliny smakują naprawdę jak domowe.
OdpowiedzUsuńpirwsze prsiuto jadlem w 1984 r T_to College st.polubilem i jak kupilem dom to w piwnicy wisiala szna po wlosku W 2002kupilem nstepny dom po italianach zspeclalna piwnjczka na prosiuto l od tad kontynuuje przpis nowy od Mr Polichelii
UsuńKogo to k...obchodzi
UsuńRewelacja 😀 właśnie zawisła i dojrzewa 😋
OdpowiedzUsuńRobię już kolejny raz z tego przepisu- cała rodzina i znajomi uwielbiają, a szczególnie dzieci
OdpowiedzUsuń