Buracchi
Nobile di Montepulciano DOCG 2012
Na
blogach winiarskich coraz częściej macie okazję przeczytać o winach
pomarańczowych, winach z amfor, winach naturalnych i wielu innych, które z
powodzeniem można by wrzucić do jednego wielkiego wora z etykietą
„niestandardowe metody produkcji”. Pod natłokiem tego typu artykułów, pod
hektolitrami win niekonwencjonalnych, pod tysiącami słów na ich temat,
zapominamy czasami o tym, co w tradycji winiarskiej stanowi element
fundamentalny – o wielkich klasykach. Czytamy o szczepach zapomnianych, które
dziś uprawiane są tylko przez kilku producentów na zaledwie paru skrawkach
ziemi. Próbujemy win wytwarzanych w minimalnych ilościach za sprawą niezwykle
rzadkich i mało wydajnych metod produkcji. Przy tym wszystkim umykają nam
niesamowite sangiovese z Toskanii, nebbiolo z Piemontu czy chociażby primitivo
z obszaru Taurasi. Warto sobie o nich przypomnieć, zwłaszcza w tym wakacyjnym
okresie, ponieważ właśnie teraz wielu z nas będzie miało na wyciągnięcie ręki
butelki, które dziesiątki (bądź setki) lat temu oczarowały świat i robią to
nieprzerwanie do dziś. CZYTAJ WIĘCEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz