Polskie smaki na desce wędlin
Od
ostatniego wpisu w ramach serii #TagliereSalumi minęło dostatecznie dużo czasu,
abyście mogli sami wypróbować zaprezentowany przeze mnie wtedy przepis na
Salsiccia Calabrese. Wracam dziś zatem z kolejną recepturą, dzięki której
przygotujecie jedyną w swoim rodzaju wędzoną szynkę wieprzową ubogacającą Waszą
własnoręcznie przygotowaną deskę wędlin. Bez dalszej zwłoki przechodzimy do
sedna sprawy.
Składniki
na kilogramową szynkę:
· 1kg szynki wieprzowej
· 1-2 litrów wody
· sól peklująca (22g/litr wody)
· łyżeczka pieprzu czarnego
· łyżeczka majeranku suszonego
· łyżeczka owoców jałowca
· 3-4 ząbki czosnku
· kilka liści laurowych
· siatka wędliniarska CZYTAJ WIĘCEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz