Kulinarne
dziedzictwo Wielkopolski
Najnowsza edycja Winno Wtorkowych wypraw enologicznych
natchnęła mnie na tyle, że zdecydowałem się przyrządzić pieczoną kaczkę
z pyzami (w wielkopolskim tego słowa znaczeniu) i modrą kapustą. Jest to jedno
z najbardziej charakterystycznych dań mojego regionu, a zarazem jedna z potraw,
którą w moim rodzinnym domu jadało się dość często. Po ponad trzech godzinach
niedzielnego gotowania danie było gotowe, a jego efektem ubocznym jest ten oto
załącznik do mojego ostatniego wpisu w ramach Winnych Wtorków.
Składniki
dla 2 osób – kaczka:
·
2 piersi z kaczki
·
2 średnie cebule
·
1 duży pomidor
·
1 ząbek czosnku
·
Sól
·
Pieprz
·
Suszony majeranek
Kaczkę należy zamarynować dzień wcześniej. Zaczynamy
od dokładnego umycia mięsa oraz osuszenia go na papierowych ręcznikach
kuchennych. Następnie skórę nakrajamy w dwóch-trzech miejscach i układamy w
nich cienkie paski czosnku. Całość nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem
(nie żałujemy tego ostatniego). Cebulę kroimy w cienkie listki i obkładamy nią
kaczkę. Mięso powinno leżeć przez minimum 12 godzin w lodówce. Po takim czasie
jest ono gotowe do smażenia i pieczenia.
Jak już wspomniałem, piersi należy najpierw obsmażyć.
Wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na dość mocnym ogniu. Można do
tego użyć odrobiny oleju lub obyć się bez niego i smażyć na patelni z
nieprzywierającą powierzchnią.
Następnie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym z
przykryciem (ja posłużyłem się rękawem do pieczenia – efekt ten sam). W
naczyniu ląduje oczywiście również cebula, którą dzień wcześniej obkładaliśmy
kaczkę. Dodajemy obranego ze skórki i drobno posiekanego pomidora. Mięso
potrzebuje około 2 godzin pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i
kolejnych 30 minut bez przykrycia. Po tym czasie kaczka będzie idealnie
dopieczona i miękka w środku oraz przypieczona z wierzchu. Przejdźmy teraz do
przygotowania modrej kapusty.
Składniki
dla 2 osób – kapusta:
·
Połówka średniej
wielkości modrej kapusty
·
Łyżeczka masła
·
Łyżeczka soli
·
Łyżka cukru
·
2-3 łyżki octu
spirytusowego
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i
gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie większość wody wylewamy. Dodajemy
sól, cukier, ocet oraz masło i dalej trzymamy na małym ogniu. Po około 10
minutach próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy według uznania solą,
cukrem i octem.
Składniki
dla 2 osób – pyzy:
·
250g mąki pszennej
·
1 jajko
·
Pół szklanki mleka
·
Pół łyżeczki soli
·
Łyżeczka cukru
·
15-20g świeżych
drożdży
Do miski wlewamy ćwierć szklanki letniego mleka, dodajemy
pokruszone drożdże oraz 1-2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy
w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie
dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, które znów zostawiamy na 30
minut. Gdy podwoi ono swoją objętość kroimy na mniejsze porcje i wyrabiamy
okrągłe pyzy o średnicy około 5-6cm (podczas gotowania podwoją one swoją
wielkość).
Pyzy zostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte wilgotną
szmatką, na około 30 minut. Do dużego garnka wlewamy trochę wody i czekamy aż
zacznie wrzeć. Umieszczamy wewnątrz, ponad powierzchnią wody, metalową rozetkę
(można użyć gazy przymocowanej do garnka za pomocą gumki). Pyzy gotujemy przez
około 6-8 minut. Nie układamy ich zbyt dużo na jeden raz, bowiem podczas
gotowania niemal podwajają one swoje rozmiary. Voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz