Risotto
z groszkiem i boczkiem
Dziś będzie o kolejnym klasyku
włoskiej kuchni. Proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne risotto risi
e bisi pochodzi z regionu Veneto i często jest mylone z risotto alla veneziana.
Nawet jeśli do obydwu potraw używa się niemalże tych samych składników, to
istnieje między nimi zasadnicza różnica. Pochodzące z Wenecji risotto jest
zdecydowanie rzadsze niż inne dania tego typu, można powiedzieć, że jest ono w
połowie drogi między zupą, a risotto. Risi i bisi to natomiast risotto w pełnym
tego słowa znaczeniu. Al lavoro!
Składniki
dla 4 osób:
·
400g ryżu
·
100g wędzonego
boczku
·
150g groszku z
puszki
·
1 średnia szalotka
·
100ml białego wina
wytrawnego
·
500ml bulionu
warzywnego
·
100 tartego
parmezanu
·
40g masła
·
Sól
·
Pieprz
·
20g suszonego
majeranku
Przygotowanie risi e bisi zaczynamy nieco inaczej niż w
przypadku każdego innego risotto. Jako bazę nie używamy masła z oliwą z oliwek,
a wędzonego boczku. Kroimy go w cienkie paski lub kostkę i na niewielkim ogniu
wytapiamy. Gdy to nastąpi do garnka dodajemy drobno posiekaną szalotkę, którą
należy zeszklić.
Następnym krokiem jest wrzucenie do garnka ryżu i
podsmażenie go przez chwilę. Podlewamy całość winem i czekamy, aż alkohol
odparuje. Kolejno należy nieustannie mieszając dodawać do risotto bulionu w
miarę, jak będzie on wchłaniany przez ryż. Po ugotowaniu ziaren al dente możemy
wykończyć naszą potrawę. Dodajemy groszek oraz przyprawy: majeranek, sól i
pieprz.
Po zdjęciu garnka ze źródła ciepła wsypujemy do risotto starty
ser i dokładnie mieszamy. Tuż przed serwowaniem należy dodać kawałek masła,
który sprawi, że potrawa będzie miała bardziej kremową konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz