Smaczne
półwytrawne Saperavi
Jest i on, pierwszy wtorek października. Z tej okazji w
Winno Wtorkowych kieliszkach wylądowała Gruzja. Uściślając, u mnie czerwona i
półwytrawna wersja Gruzji. Wino, które wybrałem do dzisiejszego testu
przeleżało niemalże rok w mojej piwnicy. Butelka niewiadomego pochodzenia (tzn.
otrzymana już nie pamiętam od kogo) odstraszała mnie informacją o
„półwytrawności” zawartości. No może nie odstraszała, a bardziej nie zachęcała,
co nie zmienia faktu, że po prostu brakowało mi okazji i odpowiedniego
akompaniamentu do tego typu trunku.
Dzisiejszy wpis zmobilizował mnie wreszcie do otwarcia
owej butelki i ocenienia jej. Przy okazji dowiedziałem się, że ta połowiczna
wytrawność wcale nie taka straszna, jak ją opisują, a wino dało sobie radę w
wielu kompozycjach gastronomicznych. Idźmy jednak po kolei.
Do kieliszka trafiło wino o ciemnopurpurowej barwie z
nieco jaśniejszymi krawędziami, które zostawiało średniej grubości łzy na
ściankach. Nozdrza wychwyciły słodki zapach dojrzałej śliwki, do której po
chwili dołączyła szczypta wanilii. Na języku również dominowała
owocowo-waniliowa mieszanka, której niestety brakowało odrobinę ciała.
Niewielka ilość tanin i kwasu stanowiła dobrą przeciwwagę dla zauważalnej
zawartości cukru resztkowego, dzięki czemu wino w ostatecznych rozrachunku
oceniłem jako dobre. Dobre samo, dobre do pleśniowych serów i słodkawych
szynek.
Nazwa: Saperavi
Red Medium Dry Wine
Producent: Civimta
Miejsce zakupu:
Cena:
Rodzaj wina: czerwone,
półwytrawne
Ocena:
Według mnie gruzińskie wina czerwone są najlepsze. Zazwyczaj szukam tego typu trunków na specjalistycznych stronach internetowych takich jak https://vinify.pl/kolor-i-styl/wino-czerwone.
OdpowiedzUsuń