Półwytrawne
wino czerwone Gennari
Sezon grillowy od kilku tygodni
rozpoczęty, a gdy karkówka na ruszcie pięknie się rumieni, trzeba pomyśleć o
tym, czym ją popić. By dobrze sprawione mięso nie stanęło w gardle, a wręcz
przeciwnie, gładko przez nie przeszło, trzeba je dopieścić odpowiednio dobranym
trunkiem. Oczywistym wyborem będzie piwo, standardowo, grillowo, niemalże
tradycyjnie. Nie neguję tutaj faktu, iż piwo świetnie podbija smak mięsa z
rusztu, ale można tak by się pokusić o nowe połączenie w tym roku. A tak się
składa, że w ręce trafiło mi Gutturno od Gennari.
źródło: wikipedia.org |
Gutturnio to półwytrawne musujące
wino, które w 60% składa się z Barbery, a pozostałe 40% stanowi Bonarda.
Patrząc na skład, można się pokusić o stwierdzenie, że będzie ono czymś w pół
drogi między Barberą, a Bonardą od tego producenta. Czy moje przypuszczenia
zbiegły się z prawdą? Zobaczmy.
Jak przystało na frizzante bąbelki
pojawiają się zaraz po nalaniu do kieliszka i równie szybko znikają z powierzchni.
Z pewnością jest ich tu mniej niż w Bonardzie, czy Barberze od Gennari. Suknia
nieco cieplejsza niż u testowanego poprzednio Cabernet Emilia, wchodząca nieco
w rubinowy. W nosie zdecydowana przewaga dojrzałej wiśni, ewentualnie dżemu
wiśniowego, i gdzieś w tle przebija się śliwka. Później pozostaje wiśnia z
lekko ziołowym, aksamitnym wykończeniem, trochę migdałów. Taniny niezbyt
obfite, ale są obecne.
Całość daje przyjemne wrażenie. Poza
wspomnianymi mięsami z grilla (karkówka, żeberka, dziczyzna, kiełbaski itp.)
będzie pasować również do deski serów lub szynek, do pieczeni, czy innych dań
na bazie mięs, które nie jest drobiem.
Nazwa: Gutturnio
Frizzante D. O. C.
Producent:
Fratelli Gennari
Miejsce zakupu:
pełna lista punktów sprzedaży na www.gennari.pl
Cena: około 35zł
Rodzaj wina:
czerwone, półwytrawne, musujące
Ocena:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz