Makaron
z serem gorgonzola
Dzisiaj jeden z najprostszych
przepisów kuchni włoskiej, na jakie dotychczas udało mi się natrafić. Makaron z
sosem na bazie sera gorgonzola, czyli zostajemy w klimatach północy. A to
dlatego, że ten rodzaj sera pleśniowego to jeden z symboli Lombardii, rzecz
znana na całym świecie, która pochodzi z tego regionu właśnie. Ser ten nazwę
wziął nazwę od miejscowości w prowincji Mediolan, a wytwarza się go z mleka
krowiego, po czym poddawany jest dojrzewaniu, w czasie którego wytwarza się
charakterystyczna niebieska pleśń. Gorgonzolę możemy spotkać w dwóch wersjach: piccante i dolce. Ta pierwsza dojrzewała przez dłuższy okres, druga nieco
krócej. O wykorzystaniu tego przysmaku już pisałem przy okazji sałatki z gruszką.
Składniki
na 1 porcję:
· 150-200g makaronu (jaki jest pod ręką)
· 50g gorgonzoli
· 25g masła
· 150-200g makaronu (jaki jest pod ręką)
· 50g gorgonzoli
· 25g masła
Ewentualne
dodatki:
· Ząbek czosnku
· Pieprz
· 3-4 pomidory suszone
· Ząbek czosnku
· Pieprz
· 3-4 pomidory suszone
Jak już pisałem, danie to jest niezwykle szybkie i łatwe
w przyrządzeniu, bazuje na trzech głównych składnikach: makaron, ser, masło.
Dodatki wzbogacą z pewnością całość, ale nie są konieczne, by i tak było
smacznie.
Tak więc: makaron trafia do wody z oliwą (tym razem bez
soli, bo gorgonzola jest słona). Na patelni z nieprzywierającą powłoką należy
rozpuścić masło, gdy to się stanie możemy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek.
Następnie dodajemy gorgonzolę i ciągle mieszając czekamy aż ser się rozpuści.
Dodajemy pokrojone suszone pomidory i sos jest gotowy. Makaron, po ugotowaniu al dente oczywiście, należy odcedzić i
wrzucić na patelnię. Wszystko razem chwilę mieszamy ciągle podgrzewając. Gdy
składniki się połączą możemy przekładać na talerz. Polecam też gnocchi z tym
sosem, smakują o wiele lepiej niż makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz