____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 18 maja 2014

Linguine con gorgonzola

Makaron z serem gorgonzola



            Dzisiaj jeden z najprostszych przepisów kuchni włoskiej, na jakie dotychczas udało mi się natrafić. Makaron z sosem na bazie sera gorgonzola, czyli zostajemy w klimatach północy. A to dlatego, że ten rodzaj sera pleśniowego to jeden z symboli Lombardii, rzecz znana na całym świecie, która pochodzi z tego regionu właśnie. Ser ten nazwę wziął nazwę od miejscowości w prowincji Mediolan, a wytwarza się go z mleka krowiego, po czym poddawany jest dojrzewaniu, w czasie którego wytwarza się charakterystyczna niebieska pleśń. Gorgonzolę możemy spotkać w dwóch wersjach: piccante i dolce. Ta pierwsza dojrzewała przez dłuższy okres, druga nieco krócej. O wykorzystaniu tego przysmaku już pisałem przy okazji sałatki z gruszką.

Składniki na 1 porcję:
·         150-200g makaronu (jaki jest pod ręką)
·         50g gorgonzoli
·         25g masła

Ewentualne dodatki:
·         Ząbek czosnku
·         Pieprz
·         3-4 pomidory suszone


Jak już pisałem, danie to jest niezwykle szybkie i łatwe w przyrządzeniu, bazuje na trzech głównych składnikach: makaron, ser, masło. Dodatki wzbogacą z pewnością całość, ale nie są konieczne, by i tak było smacznie.

Tak więc: makaron trafia do wody z oliwą (tym razem bez soli, bo gorgonzola jest słona). Na patelni z nieprzywierającą powłoką należy rozpuścić masło, gdy to się stanie możemy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek. Następnie dodajemy gorgonzolę i ciągle mieszając czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i sos jest gotowy. Makaron, po ugotowaniu al dente oczywiście, należy odcedzić i wrzucić na patelnię. Wszystko razem chwilę mieszamy ciągle podgrzewając. Gdy składniki się połączą możemy przekładać na talerz. Polecam też gnocchi z tym sosem, smakują o wiele lepiej niż makaron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz