Sałatka
z gruszką i gorgonzolą
Słowem wstępu: sałatki we Włoszech
to osobny temat. Nie stanowią one dodatku do posiłku, a jedno z dań głównych.
Właśnie przez to, sałatki w Italii muszą być doskonałe i zazwyczaj składają się
nie tylko z warzyw.
Zbliża się wiosna, pogoda za oknem z
każdym dniem piękniejsza, więc i tutaj coś wiosennego. Przepis ten jest bardzo
prosty, składają się nań składniki powszechnie dostępne w Polsce.
Składniki
na 1 porcję:
· Pół gruszki
· 50g gorgonzoli (piccante lub dolce)
· 4-5 orzechów włoskich
· rucola
· miód
· oliwa z peperoncino
· sok z cytryny
· Pół gruszki
· 50g gorgonzoli (piccante lub dolce)
· 4-5 orzechów włoskich
· rucola
· miód
· oliwa z peperoncino
· sok z cytryny
Biorąc pod uwagę, że aktualnie trudno będzie znaleźć
dojrzałe gruszki, twarde owoce należy zostawić w ciemnym i ciepłym miejscu na
4-5 dni. Po tym czasie będą słodkie i miękkie. Gruszkę należy umyć, przekroić
na pół, a następnie na listki. Można też ją obrać, ale nie jest to konieczne.
Gorgonzola, do wyboru dolce (dojrzewająca krócej, przez
co smak jest słodszy) lub piccante (dłużej dojrzewająca, zanim trafi do
sprzedaży nabiera pikantnego posmaku), musi być pokrojona w cienkie paski. Nóż
można posmarować oliwą, by ser nie przyklejał się do niego.
Na talerzu układamy rucolę, następnie pokrojoną w listki
gruszkę. Dodajemy gorgonzolę i pokruszone orzechy włoskie. Sos do sałatki to
dwie łyżeczki oliwy z peperoncino, łyżeczka miodu i dwie łyżeczki soku z
cytryny. Takie połączenie sprawi, że najpierw poczujemy słodycz miodu, następnie
kwaśny smak cytryny, a w końcu na języku pozostanie pikantny smak peperoncino.
Miód musi być płynny, by dobrze połączył się z innymi składnikami.
Sałatka jest właściwie gotowa, można ją też zrobić o
wiele prościej: pokroić wszystkie składniki w kostkę i wymieszać, ale jeśli
podajemy ją gościom to zdecydowanie lepiej wykorzystać sposób opisany
wcześniej.
a) Połączenie
gorgonzola-orzech włoski jest powszechne w kuchni włoskiej, nie tylko w
sałatkach. Można je wykorzystać przy robieniu pizzy, czy przygotowywaniu dania
na bazie mięsa.
b) Ponieważ
ludzie dzielą się na tych, którzy lubią gorgonzolę i na tych, którzy jej
nienawidzą, przepis można zmodyfikować. Zamiast gorgonzoli można użyć listków
parmezanu.
c) Sałatkę
można podać też w innej wersji: zamiast kroić gorgonzolę, należy ją rozpuścić
na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie polać nią resztę składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz