Tarta
z ricottą i wiśniami
Gdy słyszymy włoski deser, to myślimy
o lodach. Później pojawia się tiramisù, czy panna cotta. Wszystko w porządku,
ale prawdą jest, że równie często (o ile nie częściej), włosi jedzą tartę. Gdy byłem we Włoszech crostatą, de facto, zaczynałem zdecydowaną większość poranków. Klasyczne śniadaniowe połączenie, czyli mocne espresso z kawałkiem bardzo
słodkiej tarty.
Składniki
na ciasto:
· 300g mąki
· 150g masła
· 3 jajka
· 150g cukru
· Starta skórka z 1 cytryny
· Szczypta soli
· 300g mąki
· 150g masła
· 3 jajka
· 150g cukru
· Starta skórka z 1 cytryny
· Szczypta soli
Składniki
na masę:
· 200g wiśni (lub 250g dżemu)
· 400g ricotty
· 140g cukru
· 2 jajka
· 200g wiśni (lub 250g dżemu)
· 400g ricotty
· 140g cukru
· 2 jajka
Ciasto na crostatę powinno być urabiane łyżką lub innym przyrządem kuchennym – ważne jest, żeby uniknąć zbędnego kontaktu z ciepłymi
rękoma. Tak więc do miski trafia mąka, cukier, masło (koniecznie z lodówki) i
jajka. Dodajemy startą skórkę cytrynową, szczyptę soli i zarabiamy ciasto. Gdy
uzyskamy jednolitą, ale dość kleistą masę, należy całość owinąć w folię
spożywczą i zostawić w lodówce na minimum godzinę.
W tym czasie można zrobić masę na bazie sera ricotta.
Wiadomo, najlepsza świeża, prosto z solanki, ale z tym w Polsce mamy jeszcze
problem, można więc kupić w pudełkach, pakowaną pojedynczo. Ricottę można
również zastąpić tradycyjnym polskim serem twarogowym, takim, jaki dodaje się
do sernika. Do ricotty trafia cukier i jajka. Wszystko należy wymieszać na
jednorodną masę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy (ok. 0,5-1cm
grubości) i przekładamy do formy, którą uprzednio należy wysmarować masłem i
pokryć mąką. Najpierw pieczemy jedynie
spód (15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C). Na upieczony spód wylewamy
masę z ricotty i układamy na powierzchni paski z pozostałego ciasta. W wolne luki należy włożyć dżem.
Ciasto trafia ponownie do piekarnika na 40 minut.
Tartę przed podaniem należy posypać cukrem pudrem.
·
W sezonie, zamiast
dżemu, lepiej jest użyć owoców (np. wiśni, brzoskwiń, truskawek).
· \Dżem, którego
używamy, musi być gęsty, zawierać możliwie najmniej wody. Jeśli nie mamy
takiego, lepszą opcją będą powidła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz