____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

sobota, 22 lipca 2017

#TagliereSalumi: spianata piccante/finocchiona toscana

Przepis na tradycyjne wędliny z Kalabrii i Toskanii


            Minęło sporo czasu od mojego ostatniego wpisu z serii #TagliereSalumi. Wracam dziś do tego tematu za sprawą dwóch kolejnych typowych włoskich wędlin, które z powodzeniem możecie przygotować u siebie w domu. Pierwszą z nich jest spianata piccante, czyli rodzaj spłaszczonego, grubo mielonego, pikantnego salami z południa Włoch (kwestia pochodzenia tej wędliny nie jest do końca jasna, chociaż to Kalabria najgłośniej i najczęściej zabiera głos w temacie). Drugim produktem jest finocchiona toscana (w tym wypadku co do miejsca pochodzenia nie ma żadnych wątpliwości). Mamy tu do czynienia również z rodzajem salami, w którym łatwo można dostrzec kawałki mięsa czy tłuszczu. Finocchionę wyróżnia  niepowtarzalny aromat kopru włoskiego, którego nasionami jest aromatyzowana (finocchio to koper włoski).

            Postanowiłem zaprezentować przepisy na obie wędliny w jednym wpisie, ponieważ do pewnego momentu są one identyczne. Potrzebne będą te same części wieprzowiny oraz wiele innych podobnych składników. Obie ponadto wchodzą w skład szerokiej rodziny insaccati (sacco to po polsku wór, worek), jak nazywają Włosi wszystkie wyroby, których przygotowanie polega na zmieleniu mięsa, doprawieniu go i upchaniu w jelicie (popularne w Polsce drobno mielone salame milanese to również rodzaj insaccato). CZYTAJ WIĘCEJ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz