Przepis na tradycyjne wędliny z Kalabrii i Toskanii
Minęło
sporo czasu od mojego ostatniego wpisu z serii #TagliereSalumi. Wracam dziś do
tego tematu za sprawą dwóch kolejnych typowych włoskich wędlin, które z
powodzeniem możecie przygotować u siebie w domu. Pierwszą z nich jest spianata
piccante, czyli rodzaj spłaszczonego, grubo mielonego, pikantnego salami z
południa Włoch (kwestia pochodzenia tej wędliny nie jest do końca jasna,
chociaż to Kalabria najgłośniej i najczęściej zabiera głos w temacie). Drugim
produktem jest finocchiona toscana (w tym wypadku co do miejsca pochodzenia nie
ma żadnych wątpliwości). Mamy tu do czynienia również z rodzajem salami, w
którym łatwo można dostrzec kawałki mięsa czy tłuszczu. Finocchionę wyróżnia niepowtarzalny aromat kopru włoskiego, którego
nasionami jest aromatyzowana (finocchio
to koper włoski).
Postanowiłem
zaprezentować przepisy na obie wędliny w jednym wpisie, ponieważ do pewnego
momentu są one identyczne. Potrzebne będą te same części wieprzowiny oraz wiele
innych podobnych składników. Obie ponadto wchodzą w skład szerokiej rodziny insaccati (sacco to po polsku wór, worek), jak nazywają Włosi wszystkie wyroby,
których przygotowanie polega na zmieleniu mięsa, doprawieniu go i upchaniu w
jelicie (popularne w Polsce drobno mielone salame milanese to również rodzaj insaccato). CZYTAJ WIĘCEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz