Makaron
z sosem serowym i orzechami włoskimi
Kolejny już pomysł na wykorzystanie
serów w kuchni. I znów uciekam się do gorgonzoli, ale także innych serów.
Składniki
dla 4 osób:
· 400g spaghetti/linguine
·
50g gorgonzoli
·
50g parmezanu
·
50g taleggio
·
50g emmentalera
·
Kilka orzechów
włoskich
·
4 łyżki śmietany
18%
Po raz kolejny prezentuję przepis na danie ekstremalnie
szybkie i łatwe zarazem, ale nie ma co się oszukiwać: właśnie taka jest w
przeważającej części kuchnia Włoch. Przed tym się nie ucieknie. Do dzieła
zatem. Przygotowanie samego sosu trwa niecały kwadrans, a więc najlepiej zacząć
od gotowania makaronu. Dużo mocno osolonej wody, w której ląduje makaron
(najlepiej używać pasty w formie długich nitek lub wstążek, sos lepiej się
rozprowadzi).
Przygotowujemy też kąpiel wodną dla serów. Jeśli
roztapialibyśmy ser na patelni, mógłby on się przypalić i stać się gorzkim.
Jakich serów użyć? Właściwie można mówić tu o całkowitej dowolności. Najlepiej,
żeby w naszym sosie znalazł się jeden ser żółty (typu emmentaler), jeden ser
pleśniowy (typu gorgonzola) oraz jeden ser dojrzewający, twardy (jak na
przykład parmezan). Ile gatunków i jakie wybierzemy zależy od naszych upodobań.
Sery rozpuszczamy na kąpieli wodnej, gdy to nastąpi dodajemy do nich śmietanę i
dobrze mieszamy. Na samym końcu należy pokruszyć (lub zmielić) kilka orzechów
włoskich i również dodać do sosu.
Makaron mieszamy dokładnie z naszym sosem serowym, tak
aby wszystkie nitki były dobrze
oblepione. Na samym końcu można posypać całość jeszcze orzechami. Voilà!
Mmm wygląda świetnie! Na pewno przygotuję. Saluti!
OdpowiedzUsuń