____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

niedziela, 8 marca 2015

Pasta con formaggi e noci

Makaron z sosem serowym i orzechami włoskimi


            Kolejny już pomysł na wykorzystanie serów w kuchni. I znów uciekam się do gorgonzoli, ale także innych serów.

Składniki dla 4 osób:
·         400g spaghetti/linguine
·         50g gorgonzoli
·         50g parmezanu
·         50g taleggio
·         50g emmentalera
·         Kilka orzechów włoskich
·         4 łyżki śmietany 18%

Po raz kolejny prezentuję przepis na danie ekstremalnie szybkie i łatwe zarazem, ale nie ma co się oszukiwać: właśnie taka jest w przeważającej części kuchnia Włoch. Przed tym się nie ucieknie. Do dzieła zatem. Przygotowanie samego sosu trwa niecały kwadrans, a więc najlepiej zacząć od gotowania makaronu. Dużo mocno osolonej wody, w której ląduje makaron (najlepiej używać pasty w formie długich nitek lub wstążek, sos lepiej się rozprowadzi).
Przygotowujemy też kąpiel wodną dla serów. Jeśli roztapialibyśmy ser na patelni, mógłby on się przypalić i stać się gorzkim. Jakich serów użyć? Właściwie można mówić tu o całkowitej dowolności. Najlepiej, żeby w naszym sosie znalazł się jeden ser żółty (typu emmentaler), jeden ser pleśniowy (typu gorgonzola) oraz jeden ser dojrzewający, twardy (jak na przykład parmezan). Ile gatunków i jakie wybierzemy zależy od naszych upodobań. Sery rozpuszczamy na kąpieli wodnej, gdy to nastąpi dodajemy do nich śmietanę i dobrze mieszamy. Na samym końcu należy pokruszyć (lub zmielić) kilka orzechów włoskich i również dodać do sosu.
Makaron mieszamy dokładnie z naszym sosem serowym, tak aby wszystkie nitki były  dobrze oblepione. Na samym końcu można posypać całość jeszcze orzechami. Voilà!



1 komentarz: