____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

wtorek, 14 października 2014

Pinot Nero Spumante Gennari IGT

Nowa pozycja w ofercie Gennari
           

            Win wyprodukowanych ze szczepu Pinot Noir, w Italii nazywanego Pinot Nero, wypiłem już niemało. I przyznam szczerze, że liczba opróżnionych butelek jedynie potwierdza moją słabość i niewątpliwe uczucie, jakim darzę właśnie tę odmianę. W większości moich przygód z Czarnym Pinotem w roli głównej miałem do czynienia z winem czerwonym. Tym razem przyszło mi się zmierzyć z białym spumante od Gennari.
            Produkcja wina białego z ciemnych winogron to nie nowość, a tym bardziej nie rzadkość. Nie ma w tym za dużo magii, ani też górnolotnych idei – po prostu skórki nie są macerowane w moszczu z sokiem, przez co barwnik nie trafia do wina. I na tym basta. Pinot Nero jest wykorzystywany do produkcji białych trunków na przykład we Francji. Do produkcji szampanów używa się głównie szczepów Chardonnay, Pinot Meunier oraz Pinot Noir właśnie. Co więcej, szampany zrobione jedynie na bazie tego ostatniego mają swoją nazwę – blanc de noirs (co znaczy dosłownie, nomen omen, białe z czarnych,).


            A co z naszym testowanym winem Gennari? Suknia bardzo jasna, nazwać to słomkowym, czy nawet jasno-słomkowym to za mało. W nosie dominują nuty orzechowo-korzenne. W ustach jabłko i gruszka robią jedynie jako tło dla wspomnianych już orzechów, kardamonu i imbiru. Do tego kwasowość na średnio-niskim poziomie, która w tym wypadku im niższa, tym lepsza. Zaskakująco długi finisz, a w nim pojawia się pestka, skórka i ogonek od jabłka. Nie o bicie piany tu chodzi, więc tej w kieliszku mało. Bąbelki za to duże, okrągłe, mięsiste i bardziej niż obecne (nawet po kilku chwilach wciąż wyczuwalne, przyjemnie drażniące kubki smakowe). Podsumowanie? Najbardziej jesienny biały Pinot Nero, jak to tylko możliwe. Bardzo dobrze łączy się i smakuje z pieczonymi jabłkami z cynamonem. Dobry też będzie do dań z ryb i owoców morza, a nawet jestem w stanie wyobrazić sobie makaron w obecności tego zacnego kompana, że o aperitivo już nie wspomnę. Moim skromnym zdaniem – pokonuje Malvasię, a nawet jeśli nie to dumnie stoi z nią na pierwszym miejscu podium.

Nazwa: Pinot Nero Spumante IGT
Producent: Fratelli Gennari
Miejsce zakupu: pełna lista punktów sprzedaży na www.gennari.pl
Cena: 
Rodzaj wina: białe, wytrawne, musujące
Ocena: 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz