Domowe
grissini
Grissini, czyli paluszków
chlebowych, przedstawiać nikomu nie trzeba. Wszechobecne w kuchni włoskiej,
przeniknęły do innych krajów, można znaleźć je dosłownie wszędzie. Jak
powstały? Historia mówi, że tę przekąskę zawdzięczamy dynastii Savoia, a
dokładniej Vittorio Amedeo II. Król ten był kiepskiego zdrowia, nie mogąc
strawić chleba na zakwasie potrzebował innej przekąski. Nadworny kucharz po
wielu próbach stworzył rodzaj chrupiących paluszków na drożdżach.
Oryginalne grissini są jedynie
osolone, czas jednak pokazał, że to zbyt skąpa wersja. Dziś można je kupić z
oliwą z oliwek, czosnkiem, czy ziołami. Robiąc grissini w domu możemy do ciasta
dodać to, na co mamy ochotę.
Składniki
na ok. 40 grissini:
· 500g mąki pszennej
· 20g drożdży świeżych
· Łyżeczka soli
· ok. 300ml wody
· łyżeczka cukru
· 500g mąki pszennej
· 20g drożdży świeżych
· Łyżeczka soli
· ok. 300ml wody
· łyżeczka cukru
Dodatki:
· 7-8 pomidorów suszonych
· 3 ząbki czosnku
· Pęczek tymianku
· 7-8 pomidorów suszonych
· 3 ząbki czosnku
· Pęczek tymianku
Przygotowanie ciasta na grissini jest niezwykle proste.
Należy zacząć od rozpuszczenia w szklance letniej wody drożdży z łyżeczką
cukru. Do miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli i dolewamy roztwór z drożdży, po
czym wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Jeśli robimy grissini jednego rodzaju, należy teraz dodać
odpowiedni składnik. Chciałem zrobić paluszki z pomidorami suszonymi, czosnkiem
oraz tymiankiem, więc ciasto podzieliłem na trzy równe części i do każdej z
nich dodałem jeden składnik.
Pomidory suszone należy przed dodaniem drobno posiekać
lub rozdrobnić blenderem, tak samo postępuje się z oliwkami, czy papryką w
oliwie. Wszelkiego rodzaju zioła należy drobno posiekać, czosnek można
przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić go przy użyciu noża.
Po dodaniu odpowiednich składników ciasto należy zostawić
do wyrośnięcia. Do piekarnika rozgrzanego do 50°C wkładamy ciasto na około 30
minut. Po tym czasie wyjmujemy je i przystępujemy do robienia paluszków. Ciasta
na tym etapie nie należy już wyrabiać, nie powinno się też dodawać mąki. Długim
nożem odkrawamy podłużny pasek, następnie rozciągamy go do długości blachy i
układamy na niej. Nie „rozwałkujemy” paluszków, a rozciągamy je, by nie zrobić
ciasta twardszym.
Grissini można też posypać przed pieczeniem sezamem,
gruboziarnistą solą lub makiem. Paluszki można posmarować roztrzepanym jajkiem,
by były błyszczące po upieczeniu. Należy je piec na złoty kolor w piekarniku
rozgrzanym do około 180°C.
Paluszki chlebowe mogą służyć jako zwykła przekąska, same
lub z dipem, czy sosem. Nie może się bez nich obyć szynka z melonem, świetnie
też będą pasować do smażonych krewetek. Camillo Cavour lubi to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz