Palermo na talerzu
Przepis
prezentowany dziś na blogu to jeden z najbardziej znanych symboli kulinarnych
Palermo. Historia pasta c’anciova e muddica zaczyna się jeszcze w
dziewiętnastym wieku, kiedy to tysiące sycylijczyków były zmuszone do emigracji
zarobkowej na północ kraju. Mówi się często, że to danie jest biedniejszą
imitacją słynnej pasta con le sarde. Zamiennie stosuje się również nazwę pasta a
Milanisa, jak niegdyś południowcy określali całą północ Włoch.
Udający
się w poszukiwaniu lepszych zarobków i możliwości zawodowych „do góry” mieszkańcy
stolicy Sycylii dzięki temu przepisowi w długie zimowe wieczory mogli chociaż
na chwile poczuć się jak w domu. Podstawą sosu stały się składniki, które oddawały
charakter rodzinnych stron imigrantów i jednocześnie długo zachowywały świeżość
(nawet podczas wielodniowych podróży). Nie brakuje tu licznych elementów wprost
odnoszących się do wielokulturowości sycylijskiej kuchni (połączenie
słodko-słone), jak i do klimatu tej niezwykłej krainy (morski element w postaci
sardeli i orzeszki piniowe, które symbolizują spaloną słońcem Sycylię). CZYTAJ WIĘCEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz